Україна може зазнати важких втрат: доля міста висить на волосині

03 вересня 2024 р. 14:12

03 вересня 2024 р. 14:12


Останні три тижні російські війська активно просуваються у бік українського міста Покровськ. Вони захопили частину Новогродівки, яка знаходилася по обидва боки стратегічно важливої ​​залізничної лінії. До п'ятниці 30 серпня все місто опинилося під контролем росіян.

Росіяни продовжують наступ, намагаючись обійти передмістя Мирнограда, де міський ландшафт може уповільнити їхнє просування. На даний момент їхні плани здаються успішними, і Центр оборонних стратегій передбачає, що до середини вересня Покровськ може опинитися під контролем Росії.

Про це пише The Telegraph.

Покровськ має важливе стратегічне значення, оскільки це вузол, який пов'язує ключові транспортні шляхи, які підтримують українські війська на інших ділянках фронту.

Карта просування росіян до Покровська / фото: The Telegraph

Якщо місто впаде, це ускладнить логістику ЗСУ в Донецькій області і може вплинути на фронт навколо Торецька, Часового Яру та Слов'янська. Росіяни також розширюють свій наступ на флангах.

Ситуація на фронті, на думку аналітиків, є прямим наслідком української операції в Курську, яка мала відволікти російські сили. Проте, зважаючи на все, росіяни не відволіклися і продовжили посилений наступ на Покровськ.

Незважаючи на це, українські джерела стверджують, що росіяни зазнали великих втрат і можуть не утримувати поточного темпу настання довго. Битва за Покровськ ще не вирішена, і подальші події залежатимуть від того, чи зможе Україна зберегти свої позиції та ефективно реагувати на загрозу.

Центр оборонних стратегій (CDS) передбачив, що битва за це місто стане кульмінацією російського наступу на південному заході України 2024 року.

ЗСУ. Фото Генштаб

Як виживає сам Покровськ

Супермаркети у місті вже закрилися, дрібні магазини ще працюють, але у місті відчувається порожнеча. Пенсіонери та волонтери, такі як Роман Жиленков із групи «Схід SOS», організують евакуацію, але багато місцевих жителів залишаються, незважаючи на загрозу.

Місцеві жителі, які, як і раніше, намагаються зберегти свій бізнес, розуміють, що скоро і вони будуть змушені залишити свої будинки. Існують побоювання, що банки припинять роботу, а лікарню перевезуть до Кривого Рогу. Незабаром навіть найсміливіші поліцейські та волонтери можуть залишити місто, коли артилерія та безпілотники почнуть завдавати ударів.

Вже відомо, що минулі рази, коли міста потрапляли до зони бойових дій, вікна вибивалися, дороги руйнувалися, а будинки зазнавали обстрілів. Якщо Україна не зможе ефективно протистояти наступу, місто може бути зруйноване у битвах за кожну вулицю.

Українська армія (ЗСУ)

Жінка на ім'я Дар'я поїхала на Черкащину, залишивши свого чоловіка в Покровську:

"Так, це моя Україна, так, я люблю її, я не збираюся їхати в Європу чи ще щось. Але для мене є мій український Донбас... Це моя душа. Я хотіла тільки жити на Донбасі. Я хотіла тільки постаріти на Донбасі. Для мене це моя власна, індивідуальна смерть.

Серед місцевих мешканців є ті, хто відмовляється залишати Покровськ до останнього. Однак якщо російські війська продовжать наступ у тому темпі, місто може стати новим полем бою, де вирішиться доля всієї області.

Нагадаємо, росія не вичерпала своїх резервів: коли чекати наступну масовану ракетну атаку

Раніше ми писали про те, що українські художники спорудили 10-тонну скульптуру з речей, зруйнованих росією, і зворушили весь світ.

Крім того, Знай.ua повідомляв, українці побудували капсулу для всіх випадків життя: ракети, зомбі та пожежі в ній не страшні

Україна може зазнати важких втрат: доля міста висить на волосині

Джерело: znaj.ua war

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua