На MSPO в Польщі показали цікаві дронобійки з ГШ-23 та КПВТ на машинах Senator, але є одне "але"

03 вересня 2024 р. 16:01

03 вересня 2024 р. 16:01


В рамках експозиції оборонної виставки MSPO, що зараз відбувається в польському місті Кельце, відбувалась зокрема презентація варіантів бронемашин сімейства Roshel Senator канадського виробництва, які отримали доволі цікаві варіанти озброєння.

У першому варіанті йдеться про класичний MRAP, який отримав бойовий модуль під кулемет КПВТ, а от в другому випадку маємо взагалі своєрідний броне-пікап, оснащений модулем під авіаційну 23-мм гармату ГШ-23. Відповідне відео на своєму профілі в Twitter оприлюднив Роман Шимонов, гендиректор канадської оборонної компанії Roshel.

Загалом деталі по цим машинам не наводяться, є лише загальна вказівка про те, що "така вогнева міць забезпечить цим бронемашинам універсальність у різних операціях".

Від Defense Express можемо припустити, що ці такі бронемашини зможуть виконувати зокрема функцію "дронобійок", тобто ураження безпілотних літальних апаратів ворога на близьких дистанціях, тим більш, що заявлені вище зразки озброєння це дозволяють робити.

І тут варто нагадати, що наприклад 14,5-мм кулемет КВПТ має ефективну дальність ураження наземних та повітряних цілей на дистанції до 2000 метрів, аналогічну заявлену дальність стрільби має й авіаційна гармата ГШ-23.

На MSPO в Польщі показали цікаві дронобійки з ГШ-23 та КПВТ на машинах Senator, але є одне "але"

Однак якщо продовжувати по броне-пікапу під ГШ-23, то там далі виникає своє «але», і воно полягає в тому, наскільки фактично доступним може бути цей зразок озброєння.

З однієї сторони, авіаційна гармата ГШ-23 калібру 23-мм входить до набору озброєння Су-25 та Мі-24ВП, і також є зброєю для самооборони транспортних літаків Ил-76, і також була складовою озброєння літаків типу Су-17. Це все вказує на те, що наприклад Сили самооборони України можуть мати відповідний обсяг боєкомплекту під ГШ-23 в своєму розпорядженні.

Але далі можуть бути нюанси з тим, де взяти додаткові ГШ-23 під оснащення цих самих броне-пікапів, що можуть бути доволі гарними "дронобійками".

На MSPO в Польщі показали цікаві дронобійки з ГШ-23 та КПВТ на машинах Senator, але є одне "але"

Джерело: defence-ua.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua