Ситуація на Запорізькій АЕС є "дуже крихкою", — Гроссі

03 вересня 2024 р. 19:22

03 вересня 2024 р. 19:22


Ситуація на Запорізькій атомній електростанції є "крихкою та нестабільною", вона вісім разів опинялася на межі знеструмлення. Однак Курська АЕС перебуває в дещо іншому становищі. Спільним є те, що жодна атомна станція "не повинна піддаватися нападу або бути військовою ціллю".

Про це повідомило " Суспільне " з посиланням на заяву генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Гроссі під час прес-конференції в Києві.

"Я дуже часто характеризував ситуацію на ЗАЕС як дуже крихку. Є певна стабільність протягом декількох днів, а наступного дня відбувається якась подія, наприклад, зіткнення з безпілотником, або, як сьогодні, одна з двох ліній електропередач вийшла з ладу, що означає, що станція знову опинилася на межі знеструмлення" , — заявив Гроссі.

Він додав, що протягом повномасштабної війни вже було вісім таких випадків, коли ЗАЕС опинялася на межі відключення.

"Тому я схильний погодитися, коли ми говоримо, що ситуація дійсно дуже серйозна" , — додав посадовець.

Водночас він не підтвердив заяву "Енергоатома" про те, що ситуація на Запорізькій АЕС — на межі катастрофи.

"Енергоатом" заявляв, що 2 вересня через російські обстріли сталося пошкодження однієї з двох зовнішніх повітряних ліній, через яку окупована ЗАЕС отримує живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб. Таким чином ЗАЕС перебуває в зоні підвищеного ризику небезпеки, вона зʼєднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередачі.

Нагадаємо, наприкінці серпня "Енергоатом" заявив, що готується до реалізації проекту з будівництва Чигиринської атомної електростанції . Її зведуть у Черкаській області.

Ситуація на Запорізькій АЕС є "дуже крихкою", — Гроссі

Джерело: trueua.info (Війна)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua