Ціна на нову ракету Sentinel катастрофічно зросла, бо проігнорували інфраструктуру

05 вересня 2024 р. 11:08

05 вересня 2024 р. 11:08


Сполучені Штати мають проблему зі зростанням вартості програми їхньої нової міжконтинентальної балістичної ракети LGM-35A Sentinel, і як нещодавно визнав помічник міністра повітряних сил із закупівель, технологій та логістики Ендрю Хантер, у службі банально недооцінили вартість наземної інфраструктури, яка потрібна для експлуатації цих ракет.

У ПС США кажуть, що програма "дійсно ігнорувала складність наземної інфраструктури", а зокрема йдеться про дійсно широку мережу пускових центрів - натомість що служба, що оборонно-промисловий комплекс передусім були зосереджені на створенні безпосередньо ракети LGM-35A Sentinel, як розповідають у виданні Defense News .

Нагадаємо - якщо спершу Пентагон планував витратити на цей проєкт близько 77,7 млрд доларів, то зрештою оцінка зросла до 160 млрд, що стривожило законодавців.

Sentinel

Зрештою, після ризику скасування програми, все ж таки було прийнято рішення, що вона важлива для США, але водночас вимагає відповідної реструктуризації з метою зменшення витрат. Втім, навіть за таких умов вартість була визначена на рівні 140 млрд доларів - це на понад 80% більше за початкову оцінку.

Відзначається, що зараз у ПС США ретельно вивчають всі вимоги до програми цієї МБР і пошук рішення, як же можна зменшити витрати, насправді може тривати місяцями - але загалом у США кажуть, що дуже складно знайти напрямки, де можна було б зекономити.

Зокрема витрати на інфраструктуру включають будівництво нових центрів управління запуском ракет, реконструкцію пускових шахт і навіть заміну близько 7500 миль (12000 км) мідного кабелю на оптоволоконний - і ці витрати з часом тільки зростають.

Хантер пояснює, що недооцінка програми також виникла через те, що востаннє нові МБР та інфраструктуру до них будували ще у 1970-х, йдеться про Minuteman III, і оскільки опісля таких масштабних робіт не проводилося, то відповідно й виникла недооцінка складності Sentinel. "Нам доведеться заново освоювати деякі з цих навиків і удосконалювати свою гру".

Ціна на нову ракету Sentinel катастрофічно зросла, бо проігнорували інфраструктуру

Джерело: defence-ua.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua