Австрія пропонує стати майданчиком для переговорів України та РФ

05 вересня 2024 р. 18:01

05 вересня 2024 р. 18:01


При цьому Нехаммер заявив, що переговори мають відбутися "без попередніх умов і на рівні очей".

Таким чином у соцмережі X він відреагував на заяву лідера Росії Володимира Путіна про "відкритість" до перемовин з Україною, але на основі домовленостей, досягнутих 2022 року в Стамбулі.

Нехаммер додав, що оскільки штаб-квартира Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) розташована у Відні, то Австрія готова стати майданчиком для таких переговорів.

Австрія буде готова підтримати справедливий і тривалий мир, заснований на міжнародному праві, і служити майданчиком для переговорів як резиденція ОБСЄ", - підкреслив канцлер.

Заява Нехаммера могла бути зроблена також на тлі передвиборчих перегонів в Австрії, де 29 вересня відбудуться парламентські вибори.

Про що були "Стамбульські домовленості"

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну мирні переговори відбувалися в Білорусі та Туреччині.

Україна мала дотримуватися "постійного нейтралітету" - відмовитися від членства у військовому союзі, включно з НАТО, відмовитися від виробництва й одержання ядерної зброї, не пускати іноземні війська в країну і не пропускати озброєння. Росія зобов'язувалася більше не нападати на Україну, у разі нападу країни-гаранти повинні були підтримати її протягом 3 днів. Окуповані частини Донецької та Луганської областей частково залишалися б за РФ. Крим і порт Севастополь виключалися з гарантій безпеки, що, фактично, означало б передачу контролю над півостровом Росії.

Австрія пропонує стати майданчиком для переговорів України та РФ

Джерело: socportal.info (Війна)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua