Смерть мобілізованого у Закарпатській області — ТЦК відповів Лубінцю

06 вересня 2024 р. 13:52

06 вересня 2024 р. 13:52


Закарпатський обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) заперечує, що військовослужбовці побили мобілізованого до смерті. За офіційними даними, чоловік помер від інфаркту.

Про це повідомила пресслужба ТЦК.

5 вересня Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив про інформацію щодо ймовірного побиття мобілізованого військовослужбовцями до смерті. Згідно з офіційною заявою ТЦК, інцидент відбувся 28 серпня, коли чоловік застосував фізичну силу до своєї співмешканки під час вживання алкоголю, після чого вона звернулася до правоохоронців.

Чоловіка доставили до Мукачівського РТЦК та СП для перевірки військово-облікових даних. Встановили, що він підлягає мобілізації, і після проходження військово-лікарської комісії його направили до навчального центру.

1 вересня, дорогою до центру, чоловік поскаржився на погіршення самопочуття військовим, які супроводжували мобілізованих. Його негайно доставили до Свалявської міської лікарні, де він помер. За висновком судово-медичної експертизи, смерть настала через ішемічний інфаркт лівої півкулі головного мозку і не була пов’язана з травматичними подіями.

«Померлий мобілізований не отримував жодних тілесних ушкоджень, що могли б призвести до його смерті», — йдеться у заяві ТЦК.

Після заяви Лубінця керівництво Закарпатського ТЦК провело робочу зустріч із регіональним представником омбудсмана Андрієм Крючковим, на якій обговорили інцидент і передали всю необхідну інформацію для подальшої взаємодії.

Коментар Лубінця щодо інциденту

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець зазначив, що до нього надійшла скарга від жінки, яка заявила, що її батько помер після побиття військовими. За цим фактом було відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 128 Кримінального кодексу України (необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження).

Лубінець звернувся до Генерального прокурора для з’ясування обставин справи.

Смерть мобілізованого у Закарпатській області — ТЦК відповів Лубінцю

Джерело: chas.news (Війна)