Іспанія передала Україні повну батарею ППО HAWK

06 вересня 2024 р. 20:16

06 вересня 2024 р. 20:16


Іспанія передала українським Збройним силам повну батарею протиповітряної оборони HAWK . Система з шістьма пусковими установками вже перебуває у Польщі.

Про це повідомляє прес-служба міністерства оборони Іспанії.

Про передачу Києву батареї оголосила міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес під час засідання "Рамштайну" у Німеччині.

"Враховуючи чіткий запит президента Зеленського щодо систем протиповітряної оборони, міністр Роблес оголосив про негайне відправлення повної батареї HAWK, яка включає шість ракетних пускових установок, які Іспанія вже передала та які наразі перебувають у Польщі" , — йдеться у заяві іспанського міноборони.

Що відомо про MIM-23 HAWK

MIM-23 HAWK — це американська зенітна ракета середнього радіуса дії. Її спроєктували як більш мобільний відповідник MIM-14 Nike Hercules, поступившись далекобійністю за значно менші розміри й вагу. Її низька дієвість була значно підвищена у порівнянні з Nike завдяки застосуванню нових радарів і системи напівактивного радарного самонаведення безперервної хвилі. Вона стала на службу армії США у 1959.

У 1971 провели програму її ґрунтовного покращення, яка включала кілька покращень для ракети й замінила всі радарні системи на нові моделі. Покращення тривали наступні двадцять років, зокрема додали покращений радіоелектронний захист, можливість наводитись на глушилки, а в 1995 додали нову боєголовку, яка уможливила дію проти тактичних ракет близької дії.

Зокрема ЗРК має три покоління:

  • Phase I;
  • Phase II;
  • Phase III.

ЗРК були на озброєнні великої кількості європейських країн, серед яких Греція, Нідерланди, Франція, Німеччина та інші.

Нагадаємо, 6 вересня після засідання Контактної групи з питань оборони України "Рамштайн" президент Володимир Зеленський зустрівся з німецьким канцлером Олафом Шольцом. Український лідер розповів канцлеру про наслідки російських ударів по українських містах та подякував за військову допомогу, зокрема, посилення протиповітряної системи.

Іспанія передала Україні повну батарею ППО HAWK

Джерело: trueua.info (Війна)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua