Пам’яті кіборга Тимофія Рудяка (позивний «Палій»)

07 вересня 2024 р. 09:39

07 вересня 2024 р. 09:39


Ціною свого життя не дав прорватися росіянам до рідного міста

Лейтенант 95-ї окремої десантно-штурмової бригади, депутат Фастівської міської ради Тимофій Рудяк загинув 3 березня 2022 року під Макаровим на Київщині, відбиваючи спробу прориву російської військової колони на Фастів.

Тимофій народився 15 вересня 1975 року у Фастові. Закінчив місцеву школу, а у 2012 році отримав ступінь бакалавра з електромеханіки у Державному економіко-технологічному університеті транспорту. Із 1996 по 2004 роки (з перервою) служив у Збройних силах. Працював на залізниці.

У 2014 році, після анексії Криму, чоловік став добровольцем. "19 березня 2014 року Тимофій ставить мене до відома, що йде захищати рідну землю. Без усілякої підготовки, без попередніх розмов про таку можливість. Він приніс готові на відправлення документи і сказав, що мусить йти. Для мене тоді це було шоком", - згадує дружина воїна Людмила в інтерв’ю проєкту "Меморіал".

Пам’яті кіборга Тимофія Рудяка (позивний «Палій»)

Спочатку Тимофія відправили навчатися на військовий полігон на Житомирщині. Згодом він був учасником боїв за Маріуполь, Донецький аеропорт, воював під селищами Широкине та Гнутове.

"З червня до початку серпня 2014 року Тимофій був у Донецькому аеропорту. Мені ж не казав. Зрідка виходив на зв'язок. Але я розуміла, відчувала небезпеку. На всі запитання жартував, мовляв, служить в їдальні і завжди має доступ до їжі", - розповіла дружина.

Тоді у ДАПі Тимофій разом із побратимом перешкодили зйомці позицій захисників аеропорту журналістом російських державних телеканалів "RT" і "Звєзда" Гремом Філіпсом. Пропагандист був затриманий та переданий СБУ. При цьому під час сутичок Рудяк отримав дві контузії.

"За період АТО було кілька коротких відпусток, кілька разів Тіма потрапляв до реанімації через анафілактичний шок від алергічних реакцій, що спричиняла амброзія, якої так багато на півдні країни. Він постійно був на межі життя і смерті. І це було дуже страшно", - пригадує Людмила.

Пам’яті кіборга Тимофія Рудяка (позивний «Палій»)

У 2017 році чоловік повернувся додому. Пішов працювати до військкомату, згодом фастівський міський голова запропонував кіборгу посаду свого заступника. Крім того, воїн став отаманом Фастівського куреня Українського козацтва та працював з дітьми щодо військово-патріотичного виховання.

Із 2018 року Тимофій працював в органах місцевого самоврядування – був заступником Фастівського міського голови з питань капітального будівництва, пізніше керував комунальним підприємством "Фастівтепломереж"”. У 2020 році обирався депутатом міської ради від партії "Європейська солідарність".

"Про те, що буде війна, Тіма говорив зі мною ще з листопада 2021 року. Він відчував, мабуть, навіть знав. Ми готувалися до цього, як мінімум морально. 24 лютого 2022 року Тимофій взяв рюкзак, попрощався зі мною та дітьми, й відправився до військкомату", - розповіла дружина Людмила.

Однак спершу Тимофія вмовляли залишитися служити у місті. Та він рвався у бій. І трохи більш як за тиждень, 3 березня - загинув на території Макарівського хлібозаводу. "Ховали Тимофія в закритій труні. Тіло опізнали за татуюванням на плечі. З його речей я отримала павербанк, обвуглені військові документи та фрагмент срібного ланцюжка з кров’ю – все, що залишилося на полі бою", - каже Людмила.

Пам’яті кіборга Тимофія Рудяка (позивний «Палій»)

Ще в АТО у 2015 році Тимофій Рудяк отримав орден "За мужність" ІІІ ступеня, у 2016 році - нагрудний знак "За оборону Донецького аеропорт". У квітні 2022 року кіборга посмертно нагородили орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Тимофій Рудяк займався спортом: був чемпіоном Київщини із панкратіону, срібним призером чемпіонату України з панкратіону, кандидатом у майстри спорту, суддею І категорії. У пам’ять про нього у квітні 2023 та 2024 років у Фастові проводили благодійні турніри із цього виду спорту.

Вічна памʼять Герою!

Фото: Фастівська міська рада, проєкт “Меморіал”

Пам’яті кіборга Тимофія Рудяка (позивний «Палій»)

Джерело: ukrinform.ua (Війна)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua