325 км/год - "Дикі Шершні" розігнали FPV-дрон, але яка максимальна швидкість досяжна квадрокоптерам

15 вересня 2024 р. 13:30

15 вересня 2024 р. 13:30


Спільнота "Дикі шершні" показали свою чергову розробку, яка вочевидь є зенітним дроном, які зараз активно використовуються для знищення ворожих розвідувальних БПЛА. Цілком можливо, що ця розробка є подальшим розвитком робіт, про які було повідомлено лише місяць тому, коли дрон розігнали до 260 км/год.

Але тепер мова йде про справжній ривок у швидкості - 325 км/год, який був досягнутий дроном невідомої конструкції.

Зазначимо, що чим більше швидкість, тим ефективнішим є зенітний FPV-дрон, бо у його оператора є дуже обмежений час для того, що перехопити свою ціль, яку для початку ще необхідно наздогнати. При цьому крейсерська швидкість такого БПЛА, як "Орлан-10" складає близько 110 км/год, а максимальна - 150 км/год.

Водночас у кожної системи є свій максимум і квадрокоптери також мають "скляну стелю" своєї максимальної швидкості. А для цього можливо прослідити, який зараз поточний рекорд швидкості для квадрокоптерів. І станом на вересень 2024 року найспритніший дрон у світі - Peregreen 2, який досяг швидкості 480,23 км/год. Цей рекорд був встановлений у квітні 2024 цього року Люком та Майком Беллами (отець та син) з Південної Африканської Республіки.

Як можливо побачити, на таких швидкостях вже дуже важливим є аеродинаміка, а сам дрон вже нагадує ракету. При цьому саме таке розміщення не є "ноу-хау", зокрема ще у січні 2023 року рекорд у 414 км/год належав XLR V3, який був створений Райаном Ладеманном. А перші дрони за такою схемою ентузіасти почали збирати ще років 7-8 тому, досягаючи швидкості 270 км/год.

Водночас дрони, які створені для встановлення рекордів, відрізняються від реальних бойових дронів, зокрема тим, що необхідно нести бойову частину. Також необхідно розвивати високу швидкість не на декілька секунд, а тримаючи її достатню кількість часу для перехоплення цілі, тобто нести потужнішу, а значить важчу батарею.

Але зрештою вже продемонстрованих можливостей українських зенітних дронів достатньо для ефективного використання на полі бою. Більше того, деякі наявні розробки, наприклад так званий "машинний зір" , чудово доповнюють саме зенітні дрони, бо знімають залежність ефективності від майстерності оператора.

325 км/год - "Дикі Шершні" розігнали FPV-дрон, але яка максимальна швидкість досяжна квадрокоптерам

Джерело: defence-ua.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua