Латвія передасть Україні бойові розвідувальні машини: що про них відомо

16 вересня 2024 р. 09:17

16 вересня 2024 р. 09:17


Латвія передасть Україні закуплені у Великій Британії бойові розвідувальні гусеничні броньовані машини. Йдеться про розроблені наприкінці 1960-их CVR(T).

Як повідомляє Delfi, міністерство оборони Латвії з міркувань оперативної безпеки не називає конкретну кількість машин, які будуть передані.

Зазначається, що Рига надаватиме військову підтримку Києву в розмірі 0,25% від ВВП щорічно щонайменше до 2026 року. Наразі Латвія передала українським військовим широкий спектр озброєнь і техніки. Зокрема, йдеться й про закуплені в Австрії вертольоти та самохідні артилерійські установки.

"Підписаний у 2014 році з Великою Британією контракт передбачав загалом 123 бронемашини CVR(T), з яких 116 модернізовано, а сім без капітального ремонту — для навчання механіків. Перші машини були поставлені восени 2015 року" , — зауважує видання.

У 2019 році Рига підписала ще один контракт з Лондоном на закупівлю додаткової техніки. Так, командувач національних збройних сил Латвії Леонід Калніньш ще у вересні 2023 року зазначав, що для участі в тактичних операціях і знищенні противника на передовій потрібні нові бойові машини піхоти, які мають рівень захисту не нижче третього.

Бойові машини піхоти необхідні для переозброєння мотопіхотної бригади та заміни CVR(T) у майбутньому. Цього літа міністр оборони країни Андріс Спрудс зауважував, що закупівля БМП знаходиться на завершальній стадії.

Що відомо про CVR(T)

Ця бойова броньована машина була вперше розроблена у Великій Британії в 1960-ті роки компанією Alvis з метою заміни в експлуатації попередньої розробки тієї ж фірми — бронеавтомобіля "Саладін". Серед модифікацій CVR(T) є легкі танки "Скорпіон" та "Сімітар", бронетранспортер "Спартан", самохідна протитанкова ракетна установка "Страйкер" та командно-штабна машина "Султан".

Відомо, що всі модифікації CVR(T) мають однотипну підвіску, двигун та зварний бронекорпус з алюмінієвої броні. Загалом на озброєння британських збройних сил і армій інших країн надійшло понад 3500 машин цього класу. Вони брали участь у Фолклендській війні, війні в Перській затоці. Їх почали поступово знімати з озброєння армії Великої Британії наприкінці 20 сторіччя. Закінчення терміну служби машин сімейства, що залишаються в строю, заплановано на 2020 рік.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Латвія планує виділити 100 тисяч євро на підтримку функціонування українських медичних закладів. Кошти спрямують на їхню реконструкцію та забезпечення медичним обладнанням, а також на функціонування та на лікування пацієнтів.

Раніше міністр оборони Латвії Андріс Спрудс заявив, що Латвія готується відправити в Україну найбільшу партію безпілотників. Вона налічуватиме понад 1000 дронів.

Латвія передасть Україні бойові розвідувальні машини: що про них відомо

Джерело: trueua.info (Війна)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua