У Міноборони хочуть зробити автоматичну систему видачі повісток: про що йдеться

16 вересня 2024 р. 16:02

16 вересня 2024 р. 16:02


Доставленням повісток займатиметься "Укрпошта". Про це повідомив начальник Управління інформаційних технологій Міноборони Олег Берестовий у DOU Podcast .

За його словами, повістки стануть частиною нової системи "Резерв+". Що слід знати про нову автоматичну систему — розповідаємо важливі факти, які незабаром будуть впроваджені в процес.

Міністерство оборони прагне спростити та зробити прозорим процес видачі повісток. Наразі повістки виписують вручну, видруковують і передають начальнику ТЦК для підписання та розсилки. Нова система дасть змогу генерувати повістки в електронному реєстрі "Оберіг" і підписувати їх електронним підписом начальника ТЦК, що унеможливить необхідність ручної роботи та друку в ТЦК.

Повістки надсилатимуть на централізований друк, після чого їх доставить "Укрпошта". Система також відстежуватиме статус доставлення повістки, фіксуючи, чи її доставили, чи загубили, чи вона перебуває в дорозі.

Справжність повістки можна буде перевірити за допомогою застосунку "Резерв+". Через QR-код будь-яка людина зможе переконатися, що повістка була підписана начальником ТЦК і є законною. Це захистить військовозобов'язаних від фальшивих документів.

Міноборони також планує впровадити автоматизовану систему для надання відстрочок від призову. Наприклад, люди з інвалідністю та студенти, які здобувають першу вищу освіту, зможуть отримувати відстрочку без необхідності подачі додаткових документів і проходження медичних комісій. Система також врахує опікунів трьох і більше дітей.

Нагадаємо, що 16 серпня Кабмін вніс зміни до "Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації". Зміни насамперед стосувалися повісток, сформованих за допомогою Єдиного держреєстру призовників, військовозобов'язаних і резервістів. Тепер повістки повинні мати електронний ідентифікатор у вигляді QR-коду , за допомогою якого можна перевірити всю інформацію, зазначену в повістці. Це дасть змогу швидко та без помилок визначити справжність повідомлення від військкомату. Це вкрай важливо, оскільки громадянин має право відмовитися від повістки, в якій інформація вказана некоректно.

Крім того, раніше ми також повідомляли, що мобілізовані в Україні мають право отримати виплату на суму від 10 до 50 тисяч гривень. Найбільшы кошти платять у Києві — це 30 тисяч гривень, а також в Івано-Франківську, де військовим на передовій платять 50 тисяч гривень. Варто зазначити, що допомогу виплачують один раз.

У Міноборони хочуть зробити автоматичну систему видачі повісток: про що йдеться

Джерело: socportal.info (Війна)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua