Танки Abrams виявилися неготовими до війни з російською армією, — The Hill

16 вересня 2024 р. 16:47

16 вересня 2024 р. 16:47


Американський танк M1 Abrams вважається одним із найкращих у світі, проте він все одно виявився вразливим для російських безпілотників та вибухових речовин на полі бою в Україні, що відсунуло броньованого монстра на другий план. Бойову машину довелось вивести з поля бою.

Про це повідомляє видання The Hill .

Однак Україна, за даними джерела, тепер удосконалила Abrams, краще захистивши його за допомогою простого методу: сталевих каркасів, обгорнутих довкола рами. Українські офіційні особи, які стоять за проектом, повідомили The Hill, що модернізація виявилася виключно ефективною у плані захисту не лише танків Abrams, а й інших американських бойових броньованих машин, таких як Bradley.

Щодо примітивного рішення, вартістю 10 мільйонів доларів за танк Abrams, допомогло танкам залишатися на полі бою. 47-ма окрема механізована бригада України, елітний підрозділ, що бореться на передовій, заявила в заяві для The Hill, що "захисні екрани для бойових машин, таких як Abrams і Bradley, необхідні для збереження не тільки дорогого обладнання, але й солдатів на полі бою".

"Хоча Abrams вважається одним із найкращих танків, він не є невразливим для таких загроз, як протитанкові ракети та безпілотники" , — заявили вони. "Розробка додаткових захисних конструкцій є важливим кроком на шляху до зниження ризику збитків від сучасних загроз, включаючи безпілотники та вибухові речовини" .

Олександр Мироненко — головний операційний директор "Метінвесту", однієї з компаній, що підтримують ініціативу "Сталевий фронт", — проект зі створення сталевих клітин, започаткований українським мільярдером Рінатом Ахметовим для забезпечення обладнанням військових.

Український експерт Олександр Мироненко розповів The Hill, що екрани можуть витримати один удар перед тим, як їх доведеться замінити, але вони дуже ефективні для захисту танків, поглинаючи удар і підвищуючи живучість приблизно на 35 відсотків.

"Зазвичай дрони [намагаються] зупинити машину, зупинити бронетранспортер, тому вони намагаються потрапити у двигун [або] вежу танка, щоб заблокувати його" , — сказав він. "І коли танк блокується чи зупиняється на полі бою, він стає легкою здобиччю для артилерії чи іншого типу дронів. Ось чому цей захист необхідний, щоб не дозволити дрону завдати таких збитків" , — додав Мироненко.

Україна почала наполягати на закупівлі танків Abrams незабаром після вторгнення Росії на її територію в лютому 2022 року, проте на початку 2023 року це прохання стало ще актуальнішим.

США зіткнулися із тиском з боку президента України Володимира Зеленського та інших офіційних осіб у Києві, які вимагають надати їм танки, і незабаром до закликів приєдналися провідні законодавці Конгресу. Адміністрація Байдена погодилася відправити 31 танк Abrams у січні 2023 року, і це рішення також відкрило можливість Німеччині відправити свої цінні танки Leopard.

Перший танк "Абрамс" прибув у вересні 2023 року, а до жовтня вже 31 танк був на місці. Однак лише через кілька місяців почали з'являтися повідомлення про те, що Abrams були виведені з поля бою після ударів російських безпілотників.

Раніше українські військові поставили під сумнів ефективність використання американських танків Abrams. Ті екземпляри бронетехніки, які надали Україні, мають низку слабких місць і недоліків .

Нагадаємо, в листопаді минулого року президент Володимир Зеленський заявляв, що Україні передали недостатню кількість американських танків Abrams для успішного контрнаступу. На той момент, за його словами, ця техніка не відігравала важливу роль під час ведення бойових дій.

Танки Abrams виявилися неготовими до війни з російською армією, — The Hill

Джерело: trueua.info (Війна)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua