Експрезидент Латвії пояснив побоювання Заходу щодо використання ЗСУ далекобійної зброї

16 вересня 2024 р. 20:01

16 вересня 2024 р. 20:01


Експрезидент Латвії Раймондс Вейоніс особисто виступає за дозвіл Україні завдавати далекобійною зброєю удари по військовим цілям у РФ. При цьому, за його словами, для західної сторони принципово важливо, щоб не було невиправданих жертв від ударів, завданих її зброєю.

Таку думку Вейоніс висловив в інтерв'ю Укрінформу .

«У принципі, я за те, щоб був такий дозвіл. Але водночас є тривога. Якщо буде ухвалено таке рішення – щоб воно використовувалося правильно. Якби було стовідсотково ясно, що удари будуть завдаватися лише по військових об'єктах, тоді все окей, все зрозуміло», – розмірковує Вейоніс.

Але, за його словами, «було б найгірше, якби українська сторона завдала якогось помилкового удару, наприклад, по пологовому будинку». Це своєю чергою може зруйнувати ситуацію підтримки союзниками «і Захід відкличе всі дозволи».

В якості прикладу подібної помилки через «людський фактор», Вейоніс наводить гіпотетичний удар, здійснений у важкому психологічному стані, наприклад з міркувань помсти. «Головне, що я хочу пояснити: для західної сторони дуже важливо, щоб не було невиправданих жертв від ударів, завданих її зброєю », - пояснив латвійський експрезидент.

У відповідь на запитання, чи можна екстраполювати висловлені ним побоювання на чинних політиків, лідерів західних країн, Вейоніс відповів: «Думаю, що так».

Раймондс Вейоніс був міністром оборони (2014-2015) і дев’ятим Президентом Латвії (2015-2019). Наразі триває його друга каденція в якості голови Латвійської баскетбольної асоціації (LBS). На цій посаді він всіляко сприяє допомозі Україні, українським спортсменам, а також українськім біженцям у Латвії.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні Президент Володимир Зеленський заявив, що для України є важливим, щоб інші держави почули її аргументи щодо далекобійної зброї та всієї оборонної співпраці з партнерами.

Експрезидент Латвії пояснив побоювання Заходу щодо використання ЗСУ далекобійної зброї

Джерело: ukrinform.ua (Війна)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua