Російські атаки можуть знищити ботанічний сад у Києві, — The Guardian

16 вересня 2024 р. 22:33

16 вересня 2024 р. 22:33


Руйнування енергетичної інфраструктури України ставить під загрозу рідкісні та екзотичні види ботанічного саду імені Миколи Гришка в Києві. Він є домом для понад 13 тисяч видів рослин з усього світу.

Про це повідомляє The Guardian .

Усередині скляного розплідника були десятки рідкісних зразків. Колекції була потрібна мінімальна температура 10°C, сказала Ярославська, старший науковий співробітник. Нижче за це значення все загине.

Оранжерея є однією з восьми у Національному ботанічному саду імені Миколи Гришка у Києві. Заснований у 1935 році, це найбільший сад в Україні та один із найбільших у Європі. Тут росте близько 13 тисяч видів дерев, квітів та інших рослин з усього світу. На території площею 52 гектари розташовані наукові відділи та дві лабораторії. Завдяки трояндам та камеліям це популярне місце серед весільних фотографів.

Але тепер парку загрожує катастрофа. В останні місяці Росія систематично знищувала більшу частину енергетичної інфраструктури України. Відключення електроенергії у столиці та по всій країні стали звичайним явищем, і ситуація погіршується. Міська влада заявила, що не зможе гарантувати постачання в майбутні морозні місяці. Ціни на електроенергію зросли вдвічі, оскільки фінансування саду скоротилося.

"У гіршому випадку ми втратимо більшу частину нашої колекції" , — сказав Роман Іванніков, керівник відділу тропічних і субтропічних рослин. Грошей так мало, що він та його колеги нещодавно пішли на скорочення зарплати. Минулої зими пожертвування у розмірі 55 тисяч фунтів стерлінгів підтримували роботу саду, що дозволило закупити 242 тонни паливних гранул. Волонтери рубали дрова. Сад волає про допомогу під хештегом #greenhousewarming.

Іванніков сказав, що до настання першої холодної ночі жовтня його команді терміново потрібні додаткові генератори. У будинку орхідей була унікальна колекція екзотичних екземплярів, і він був особливо вразливий. Минулого року було встановлено три теплові помпи Samsung для підтримки температури на рівні +20-22 °C. Але резервного живлення у разі тривалого відключення немає.

Кремль продовжує обстрілювати столицю ракетами. Іноді уламки, що падають, розбивають шибки в теплицях. Вибухові хвилі змістили шматок стіни та повалили червонокнижні рослини. "Прямого влучання у нас не було. Але ми зазнали великих збитків" , — сказав Іванніков. У січні ракета пролетіла над головною оранжереєю — гігантським скляним куполом, у якому росли кущі волохатих ліан і височіла королівська пальма.

Нагадаємо, раніше міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна може пройти зиму без тривалих відключень , якщо не буде ударів Росії по енергосистемі. Проте наразі важко робити прогноз на майбутнє.

Російські атаки можуть знищити ботанічний сад у Києві, — The Guardian

Джерело: trueua.info (Війна)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua