Чи постачає Тегеран балістичні ракети Росії: несподівана заява президента Ірану

16 вересня 2024 р. 23:00

16 вересня 2024 р. 23:00


Президент Ірану Масуд Пезешкіан запевняє, що його держава не передавала зброї Російській Федерації з моменту його вступу на посаду наприкінці липня. Водночас він не виключає, що це відбувалось у минулому.

Про це повідомляє " Радіо Свобода ".

"Цілком можливо, що постачання відбулися в минулому... Але я можу вас запевнити, що з моменту мого вступу на посаду таких постачань до Росії не було" , — наголосив Пезешкіан.

За словами президента Ірану, Тегеран та Москва "мають право підтримувати відносини". Також, як зазначив Пезешкіан, війну в Україні спровокували країни НАТО, "порушивши обіцянку не розширюватися на схід".

Нагадаємо, днями західні ЗМІ заявили, що Іран передав Росії балістичні ракети малої дальності. Деякі джерела говорили про понад 200 ракет.

Згодом член комітету з питань національної безпеки та зовнішньої політики парламенту Ірану Ахмад Бахшаеш Ардестані визнав, що його країна відправила Росії балістичні ракети . При цьому він додав, що вона потребує їх для обстрілів України.

Натомість попри таке зізнання посадовця, речник іранського міністерства закордонних справ Насер Канаані в коментарі агенції IRNA в неділю вкотре заперечив повідомлення про відправлення балістичних ракет Росії. Він також повторив, що Тегеран нібито "ніколи не був частиною конфлікту" , виступає проти війни та "підтримує політичне рішення для врегулювання розбіжностей між Росією й Україною" , щоб покласти край конфлікту.

Міністерство закордонних справ України 9 вересня викликало тимчасового повіреного у справах Ісламської Республіки Іран Шахріяра Амузегара. Відомство висловило глибоке занепокоєння української сторони у зв’язку з інформацією щодо можливого постачання Іраном балістичних ракет країні-агресорці Росії.

Своєю чергою державний секретар Ентоні Блінкен заявив 10 вересня, що країна-агресорка Росія може вдарили по Україні іранськими балістичними ракетами вже найближчими тижнями.

Чи постачає Тегеран балістичні ракети Росії: несподівана заява президента Ірану

Джерело: trueua.info (Війна)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua