Викрито ворожу «фабрику фейків» рф: про що бреше ворог

20 вересня 2024 р. 06:21

20 вересня 2024 р. 06:21


Велику російську фабрику фейків про Україну викрили журналісти Радіо Свобода в співпраці з десятком європейських редакцій.

Медійники отримали витік внутрішніх документів «Агенції соціального дизайну», яка працює на замовлення адміністрації президента рф та за 4 місяці 2024 року створила майже 40 тисяч одиниць фейкового контенту. Куратором діяльності агенції називають Сергія Кірієнка, першого заступника керівника адміністрації президента росії.

Серед фейкових документів були знайдені, зокрема, документ нібито українського Міністерства оборони: розпорядження заступника МОУ Н. Калмикової до голів підрозділів і відомств ЗСУ не підтверджувати «інформацію про перебування військовополонених для обміну на борту» Іл-76, що розбився у Бєлгородській області росії в січні 2024 року, та фейкові цитати представників МОУ про «незначимість цих втрат». Мета цих фейків, згідно із супровідними документами, — звинуватити українське військове керівництво у цензурі та приховуванні правди про катастрофу.

Насправді Іл-76 транспортував ракети С-300, якими росія обстрілює Україну. А росія використала цей інцидент, щоб посіяти невдоволення серед українців та підірвати західну допомогу нашій країні.

Також у «реєстрі фейків та допреальності» є підробка нібито наказу головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського про прирівнювання здачі в полон військовослужбовців до державної зради. Мета цього фейку, як йдеться в описі завдання російської агенції, — «дискредитація військово-політичного керівництва України та деморалізація ЗСУ».

Окрім цього, серед «виконаних задач» агенції — фейкові цитати Олександра Сирського, маніпуляції щодо населених пунктів і регіонів, з яких нібито найбільше призивають бійців ЗСУ.

Для розколу українського суспільства кремлівські фейкотворці активно використовували й непрості взаємовідносини Володимира Зеленського з його попередником Порошенком, мером Києва Кличком, а також колишнім головнокомандувачем ЗСУ Залужним.

За словами редакторки та ведучої проєкту «Схеми» Радіо Свобода Наталії Седлецької, це розслідування унікальне тим, що в деталях викриває та документує, як створювались тисячі фейків про війну в Україні, спрямованих як на аудиторії західних держав, так і українців. Деякі з них були поширені впливовими особами та навіть були сприйняті всерйоз.

Викрито ворожу «фабрику фейків» рф: про що бреше ворог

Джерело: armyinform.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua