ССО США купуватимуть менше штурмовиків для "ганяти бойовиків", але чи потрібні вони їм взагалі

20 вересня 2024 р. 09:21

20 вересня 2024 р. 09:21


Ще у 2017 році повітряні сили США вирішили розпочати пошуки легкого ударного літака, який мав би взяти на себе низку завдань і вивільнити сучасні технологічні літаки для інших місій - зокрема тодішній міністр служби Хізер Вілсон заявляла, що бити з F-22 по лабораторіях з виробництва наркотиків - надто витратно, і аналогічні завдання спокійно могли б виконувати набагато "простіші" платформи.

Зрештою програма закупівлі літаків (проєкт перейшла від ПС США до Командування спеціальних операцій (SOCOM), і в 2022 році було компанія L3Harris Technologies отримала контракт на постачання одразу 75 легких штурмовиків AT-802U Sky Warden, розроблених на базі сільськогосподарських літаків типу Air Tractor AT-802 .

З переваг такої машини для визначених місій - передусім наднизька вартість години польоту, усього 2-4% від вартості години експлуатації винищувачів, відзначають у Defene News . Вартість закупівлі оцінювалася у 2,2 млрд доларів.

Але у грудні 2023 році у Рахунковій палаті США визначили, що Пентагон зрештою має пояснити потребу у закупівлі аж 75 літаків з урахуванням, наприклад, виведення військ з Афганістану, і визначити, чи дійсно їм треба така кількість AT-802U Sky Warden - а до того часу SOCOM має закуповувати лише мінімальну кількість цих машин.

Зрештою, навесні цього року у Командуванні спецоперацій США все ж таки скоротили плани із закупівель AT-802U Sky Warden на 13 машин - до 62 літаків, втім, у Рахунковій палаті наголошують, що SOCOM так досі й не надало пояснень, а чому ж їм потрібна така кількість цих літаків.

Водночас у SOCOM наголошують, що хоч вони й погодилися на таке скорочення, але їм все одно потрібно першочергові 75 машин для виконання завдань.

Крім того, у Рахунковій палаті занепокоєні тим, щоб літаки отримали всі необхідні можливості для забезпечення авіаційної підтримки наземних військ, завдання точних ударів по цілях, можливості розвідки та спостереження для використання літаків у боротьбі з тероризмом.

Відзначається, що у SOCOM "погодилися" чи "частково" погодилися з низкою рекомендацій. А передусім йдеться про переоцінку необхідної кількості літаків і обмеження закупівель до мінімуму, поки не буде остаточно визначено, скільки літаків їм потрібно. Для розуміння, минулого року вже було закуплено 16 літаків, а цього року було заплановано закупити ще 12.

AT-802U Sky Warden, фото — L3Harris

Також у SOCOM мають оновити концепцію тих типів операцій, які може виконувати літак - ймовірно в контексті того факту, наскільки могло змінитися поле бою за ці роки. Також у службі мають проаналізувати, які проблеми можуть у них виникнути під час експлуатації цих машин та ризики, якщо літаки не отримають достатньо можливостей для проведення повного спектра визначених завдань.

Зрештою, в Рахунковій палаті надали терміни до 2026 року включно, щоб SOCOM провели всі необхідні випробування та оцінки, щоб зрештою можна було б прийняти рішення про повномасштабне виробництво літаків AT-802U Sky Warden з урахуванням усіх зауважень.

ССО США купуватимуть менше штурмовиків для

ССО США купуватимуть менше штурмовиків для "ганяти бойовиків", але чи потрібні вони їм взагалі

Джерело: defence-ua.com