Росія місяцями очікувала на операцію ЗСУ в Курській області та готувалася до неї - The Guardian

20 вересня 2024 р. 11:07

20 вересня 2024 р. 11:07


Про це пише "Українська правда" з посиланням на The Guardian, посилаючись на документи, захоплені українським спецназом із залишених російських позицій.

Журналісти The Guardian зустрілися з українським спецназом у серпні 2024 року, який надав доступ до російських документів, захоплених у Курській області. Серед них - матеріали МВС, ФСБ і армії РФ. Видання зазначає, що не змогло повністю підтвердити їхню достовірність, однак документи виглядають як автентичні комунікації російських військових.

Підготовка Росії до українського наступу

Документи свідчать про багатомісячні попередження щодо можливого наступу України. У них містяться накази про посилення оборони та тренування військ для відбиття потенційного прориву ЗСУ. Деякі накази були надіслані до підрозділів 488-го гвардійського мотострілецького полку, який дислокувався в регіоні.

Наприклад, у наказі від 4 січня йшлося про можливість "прориву на державному кордоні", а російським військам наказали посилити бойову підготовку. 19 лютого командирів попередили про план України на швидку атаку з глибиною до 80 км з метою створення коридору до прибуття основних сил ЗСУ.

Перебіг операції та проблеми росіян

Незважаючи на підготовку, 6 серпня 2024 року, коли почався український наступ, багато російських солдатів покинули свої позиції, і ЗСУ за тиждень повністю взяли під контроль Суджу. Під час хаотичного відступу українські війська захопили сотні полонених, багато з яких виявилися строковиками.

У документах підкреслюється, що до червня 2024 року підрозділи РФ були укомплектовані лише на 60-70%, в основному резервістами з низькою бойовою підготовкою. Це стало однією з причин невдачі російських сил під час відбиття українського наступу.

Проблеми з моральним духом

Документи також свідчать про серйозні проблеми з моральним станом російських солдатів. Серед них згадуються випадки самогубств, а також необхідність щоденного перегляду державних ЗМІ для підтримки психологічного стану військ.

Командування також розробляло тактику обману українських безпілотників за допомогою фальшивих позицій, макетів танків і манекенів солдатів. Однак українські оператори дронів заявили, що не помітили доказів існування таких позицій.

Висновки

Отримані українськими силами документи дають важливе уявлення про планування російських військових операцій і масштаби проблем усередині російської армії, таких як погана підготовка резервістів, низький моральний дух і складнощі із забезпеченням ефективної оборони.

Росія місяцями очікувала на операцію ЗСУ в Курській області та готувалася до неї - The Guardian

Джерело: socportal.info (Війна)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua