Російські військові заздалегідь знали про Курську операцію українських сил, — The Guardian

20 вересня 2024 р. 11:37

20 вересня 2024 р. 11:37


Упродовж декількох місяців російське військове командування розробляло плани щодо запобігання прориву ЗСУ в Курській області . У Москві передбачали контрнаступ українських сил на цьому напрямку.

Таку інформацію оприлюднило видання The Guardian . Журналісти наприкінці серпня зустрілися з українською групою спецпризначенців, які вилучили документи російських МВС, ФСБ і армії з будівель у Курській області, а потім надали добірку для перегляду та фотографування.

Документи МВС, ФСБ і армії Росії

Деякі документи є видрукованими наказами, розіслані різним підрозділам, інші — рукописні журнали, які фіксують події та проблеми на певних позиціях. Найраніші записи датовані кінцем 2023 року, а останні документи - за шість тижнів до того, як Україна розпочала наступ у Курській області 6 серпня. Більшість документів надійшло з підрозділів 488 гвардійського мотострілецького полку Росії, зокрема, з другої роти його 17 батальйону.

У записі від 4 січня йшлося про "потенціал прориву на державному кордоні" українських озброєних груп і наказ про посилення підготовки до відбиття будь-якого нападу. 19 лютого командирів підрозділів попередили про українські плани "швидкого просування зі Сумської області на територію Росії на глибину до 80 кілометрів для створення чотириденного "коридору" перед прибуттям основних підрозділів української армії на бронетехніці.

У середині березня підрозділам на кордоні наказали посилити оборонні рубежі й "організувати додаткові навчання з керівництва підрозділами й опорними пунктами щодо правильної організації оборони" в межах підготовки до українського наступу через кордон.

У середині червня з'явилося конкретніше попередження про українські плани "в напрямку Юнаківка — Суджа з метою взяти Суджу під контроль" , що справді сталося в серпні. Також передбачали, що Україна намагатиметься знищити міст через річку Сейм, щоби порушити російські лінії постачання в регіоні, що також сталося пізніше. У червневому документі скаржилися, що російські частини, розміщені на фронті, "у середньому укомплектовані лише на 60-70% і здебільшого складаються з резервів зі слабкою підготовкою" .

Хаотичний відступ росіян і багато полонених

Коли 6 серпня українська атака розпочалася, багато російських солдатів залишили свої позиції, і протягом тижня Україна повністю взяла під контроль Суджу.

"Вони втекли, навіть не евакуювавши та не знищивши свої документи" , — сказав журналістам член групи спеціальних операцій, який вилучив файли.

Під час хаотичного відступу Москви українські війська захопили сотні російських солдатів, багато з яких були призовниками, від яких зазвичай не чекають на участь у боях. Батьки одного з призовників із другої роти, згаданого в документах, записали в серпні сльозливе відеозвернення, назвавши його своїм 22-річним сином Вадимом Копиловим і заявивши, що його взято в полон неподалік Суджі. Вони закликали російську владу обміняти його.

Документи дають уявлення про російську тактику за останній рік, в одному випадку йдеться про необхідність створення хибних траншів і позицій, щоби спантеличити українські розвідувальні безпілотники.

"Необхідно створити моделі танків, бронетехніки й артилерійських установок, а також манекени солдатів, їх варто періодично переміщувати" , — йдеться в одному із наказів.

Командирам підрозділів надавали вказівки забезпечити щоденне нав'язування солдатам російських державних ЗМІ для підтримки їхнього "психологічного стану".

Нагадаємо, під час вечірнього відеозвернення 19 вересня президент Володимир Зеленський повідомив, що завдяки Курській операції Україні вдалось відволікти близько 40 тисяч ворогів . Водночас Сили оборони зменшили штурмовий потенціал окупанта на Донеччині.

Російські військові заздалегідь знали про Курську операцію українських сил, — The Guardian

Джерело: trueua.info (Війна)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua