РФ втратила ще один оборонний ринок: Нігерія стане першою, хто закупить ударні вертольоти в Індії

20 вересня 2024 р. 16:07

20 вересня 2024 р. 16:07


Російська зброя стала настільки токсичною, що Кремль остаточно втрачає не просто традиційні ринки, а й дуже вузькі сфери у них. Останнім прикладом цього стала Нігерія, яка попри наявність нібито діючого контракту на 12 ударних гелікоптерів Ми-35, який РФ назвала частково виконаним , замовляє інші ударні вертольоти. При цьому в Індії.

Як повідомляє індійське видання Defence , міноборони Нігерії обрали індійську пропозицію та закуплять чотири легких ударні вертольоти LCH Prachand від HAL. Вартість угоди не розкривається, але продаж здійснюється на основі широкого кредитування.

LCH Prachand

З боку Defense Expres зазначимо, що для HAL та Індії загалом це буде першим випадком експорту ударних вертольотів загалом. Але саме Prachand у доволі значній кількості замовлений, з 2016 року, індійськими збройними силами - 165 одиниць.

Також зазначається, що загальна потреба Нігерії у таких вертольотах визначена у межах до 12 одиниць. Тобто рівно стільки, скільки передбачав контракт з РФ на Ми-35. Але що ще цікавіше, у 2023 році Нігерія замовила у Туреччини шість T129 ATAK . А тому вибір саме LCH Prachand доволі цікавий сам по собі.

Зазначимо, що Prachand Індія почала розробляти у 2006 році на основі багатоцільового Dhruv, який здійснив свій перший політ у 1992 році. Ударна версія яка майже не нагадує оригінал піднялась у повітря у 2010 році, а у серію пішла у 2017 році.

LCH Prachand є двогвинтовою машиною, по 1032 кВт кожен та дають змогу піднятися у повітря вертольота із максимальною злітною вагою у 5800 кг, з яких 1700 кг - корисне навантаження. Машина має максимальну швидкість до 280 км/год й час у повітрі до 3 годин та 10 хвилин із максимальною дальністю польоту до 700 км.

У машині активно використані іноземні рішення. Силова установка - пара французьких локалізованих двигунів Safran Ardiden, оптико-електронний прицільний комплекс від ізраїльської Elbit, система попередження про ракетні загрози від Saab.

Тобто у цій ситуації Індія дійсно викинула РФ з оборонного ринку, у ключі чого треба нагадати й про ситуацію з російськими Су-30, модернізувати які для третіх країн Індія також може з мінімальною участю РФ .

Озброєння здебільшого європейське - 20-мм автоматична гармата Nexter THL-20 та аналоги APKWS FZ275 LGR від Thales та Mistral. І хоча до індійського ударного вертольота має бути інтегровані індійські ракети, наприклад, "повітряний Javelin" Dhruvastra , з цим є затримки.

РФ втратила ще один оборонний ринок: Нігерія стане першою, хто закупить ударні вертольоти в Індії

Джерело: defence-ua.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua