План перемоги України, Саміт миру та позика від ЄС: головне із зустрічі Зеленського та Урсули фон дер Ляєн

20 вересня 2024 р. 16:08

20 вересня 2024 р. 16:08


20 вересня 2024 року президент Володимир Зеленський у Києві провів переговори з президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн.

Обговорювали, зокрема, план перемоги України у війні з росією, другий Саміт миру, який допоможе «поставити крапку» та позику для України від ЄС.

Chas News зібрав головні заяви із брифінгу.

План перемоги України

Володимир Зеленський заявив, що план перемоги України , який він планує представити у США, розрахований на «швидкі рішення» партнерів і спрацює, якщо вони будуть у найближчі два місяці.

«Щодо плану перемоги всі деталі я буду обговорювати з президентом США, тому що переважно рішення щодо плану залежать саме від нього, але також від інших союзників. Весь план розрахований на швидкі рішення наших партнерів, на рішення, які мають бути з жовтня до грудня . І не затягувати ці процеси — ми так дуже б хотіли. Тоді ми вважаємо, що план спрацює», — сказав президент.

«План Б» у війні проти росії

Зеленський каже, що ми живемо та боремося в «плані Б» , бо в нас ніколи не було «плану А».

«Мені вчора журналіст поставив одне запитання і сказав: «А що буде, якщо президент Байден не підтримає ваш план? Чи є у вас «план Б»?». Я відверто абсолютно відповів, що ми уже в «плані Б». Ми в ньому живемо і боремося. В нас ніколи не було «плану А». Бо «план А» був, щоб не допустити повномасштабне вторгнення», — сказав під час брифінгу Зеленський.

Другий саміт миру

« Саміт миру може поставити крапку в цій війні , яка ніколи не стане трьома крапками», — сказав Зеленський.

Президент наголосив на необхідності максимально посилити Україну, щоб уже цього року організувати другий саміт миру.

«І ми всі в Європі однаково зацікавлені в мирі. Мир — це не заморожування війни, не будь-які маніпуляції міжнародним правом і мораллю. Мир має бути надійним і таким буде», — зауважив Зеленський.

Стратегії Байдена і Трампа щодо війни в Україні

Зеленський хоче побачити секретну стратегію Білого дому щодо війни в Україні.

«Щодо стратегії президента Байдена, авжеж я її не бачив. І якщо він поділиться — з задоволенням», — сказав він.

Також глава держави заявив, що хоче зрозуміти позицію Дональда Трампа щодо закінчення війни.

«І авжеж я буду спілкуватися, якщо буде в нас зустріч. Думаю, що буде. Щодо Дональда Трампа авжеж я хочу зрозуміти, як він це бачить», — сказав президент.

Кредит для України від ЄС

ЄС виділить Україні кредит на €35 млрд. Ця позика підтримана надходженнями від заморожених російських активів. Кошти надходитимуть безпосередньо в держбюджет України, заявила президентка ЄК Урсула фон дер Ляйєн.

«Ці 35 млрд ми будемо витрачати передусім на енергетику, на захист. Також на бомбосховища для дітей в школах, садочках, університетах. Це великий для нас дефіцит. І на зброю. Вітчизняного виробництва передусім. Дрони і ракети», — розповів президент Володимир Зеленський.

План перемоги України, Саміт миру та позика від ЄС: головне із зустрічі Зеленського та Урсули фон дер Ляєн

Джерело: chas.news (Війна)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua