У РФ заявляють, що нібито збили "Паляницю" та навіть показали фото: чи схоже

20 вересня 2024 р. 20:40

20 вересня 2024 р. 20:40


У РФ почали вихвалятися тим, що нібито збили нову українську розробку "Паляниця", яку назвали "ракето-дроном". Як доказ наводять уламки літального апарату із реактивним двигуном із заявами, що він був доволі значно розміру - 3,5х2,5 метра.

Збили цей об'єкт у районі селища Колодное у Курській області під обласним центром у приблизно 100 км від кордону чи 75 км від поточної лінії фронту. Самі уламки сильно пошкоджені й на момент публікації російські джерела не повідомляли про знаходження будь-яких маркувань.

реактивний дрон-камікадзе Україна

Також у РФ повідомляють, що швидкість літального апарату становила 400-500 км/год, бойова частина близько 100 кг, дальність оцінена у 400-700 км. А єдина причина за якою у цьому об'єкті була ідентифікована "Паляниця" - турбореактивний двигун невстановленої марки.

реактивний дрон-камікадзе Україна

Також на фото можливо помітити, що фюзеляж зроблений із вуглецевого волокна, який традиційно використовується у дронах. І хоча саму форму фюзеляжу дуже складно встановити, але складається враження, що мова йде про "літаюче крило". Тобто не класична аеродинамічна схема середньоплана, відповідно до офіційних зображень "Паляниці".

А на фоні цього можливо нагадати, що Україна вже неодноразово використовувала реактивні БПЛА, наприклад, британський QinetiQ Banshee Jet 80, у ролі далекобійних дронів-камікадзе . Зазначимо, що для оригінальної версії дрона-мішені визначено розмах крил у 2,5 метра та довжина до 3 метрів, а швидкість до 648 км/год. Розмір бойової частини невідомий. Але Banshee Jet 80 оснащений двома двигунами, хоча звісно не факт, що другий не валяється десь в іншому місці.

QinetiQ Banshee Jet 80

Одним реактивним двигуном оснащений невідомий український дрон, який РФ вперше змогла перехопити на початку 2024 року. Він певною мірою схожий на британський та має аналогічні габарити, але за оцінкою ворога несе лише 20-кг бойову частину.

реактивний дрон україна

Зрештою відомо і про інші реактивні дрони, наприклад UJ-25 чи дрон, який демонстрував волонтер Максим Глушак і саме його спочатку активно пов'язували із "Паляницею", поки не з'явились офіційні зображення, але вони зроблені не за схемою "літаюче крило". Зрештою не виключно, що мова йде про інші дрони, при цьому не факт, що українські. Бо РФ цілком могла збити свій БПЛА, наприклад аналог реактивного Shahed-238 .

Таким чином, більше схоже на те, що у РФ готові називати будь-який неідентифікований дрон із реактивним двигуном саме "Паляницею", зображення якої взагалі може бути фантазією художника.

У РФ заявляють, що нібито збили "Паляницю" та навіть показали фото: чи схоже

Джерело: defence-ua.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua