Сибіга відреагував на страту українських військових у Курській області

13 жовтня 2024 р. 15:30

13 жовтня 2024 р. 15:30


Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга в X (Twitter). засудив страту росіянами українських воїнів і закликав світову громадськість жорстко відреагувати на страти, які росіяни влаштовують над українцями.

Жорстоке поводження Росії з українськими військовополоненими є абсолютним варварством, грубим порушенням міжнародного гуманітарного права, законів і звичаїв війни, - написав він.

Сибіга підкреслив, що страти українських полонених трапляються все частіше.

За даними ООН, 95% військовополонених піддаються тортурам, їм відмовляють у задоволенні базових потреб, - зазначив глава МЗС.

Сибіга закликав міжнародне співтовариство видати ордери Міжнародного кримінального суду (МКС) на арешт російських злочинців, посилити санкційний тиск, вимагати доступу міжнародних спостерігачів і медиків до місць тримання під вартою та сприяти звільненню військовополонених і всіх незаконно утримуваних осіб.

Своєю чергою генеральний прокурор Андрій Костін повідомив , що Офіс генерального прокурора відкрив кримінальне провадження щодо ймовірного розстрілу дев'яти українських військовополонених у Курській області Росії.

Розслідування проводять за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України). Генпрокурор зауважив, що вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій і міжнародним злочином.

Робимо все, щоб ідентифікувати та покарати всіх винуватців злочинів, які країна-агресор вчиняє проти України та українців, - заявив Костін.

У неділю, 13 жовтня, аналітики сервісу DeepState з посиланням на першу окрему танкову бригаду повідомили, що в Курській області російські армійці розстріляли дев'ятьох українських військових.

Сибіга відреагував на страту українських військових у Курській області

Джерело: socportal.info (Війна)