Тиск США щодо мобілізації українців з 18 років: Умєров прокоментував скандальні заяви

18 жовтня 2024 р. 12:57

18 жовтня 2024 р. 12:57


Наразі в Україні не стоїть питання щодо зниження мобілізаційного віку до 18 років. Цей процес відбувається відповідно до чинного законодавства.

Про це заявив міністр оборони Рустем Умєров на брифінгу 18 жовтня. Таким чином міністр відповів на питання щодо заяви представника радника президента, що США нібито тиснули на Україну щодо суттєвого зниження мобілізаційного віку.

"Перше: про мобілізацію обговорень не було. Друге: ми не коментуємо чутки. Третє: коли мене питають про мобілізацію, я кажу, що ми провели разом із парламентом закон (про мобілізацію, — ред.), у якому чітко зрозуміло, як входить у периметр людина, як він стає військовозобов’язаним, як тренується, як виходить із периметра" , — сказав Умєров.

Партнери цікавляться мобілізаційним віком українців

Посадовець наголосив, що іноді відбуваються обговорення цього питання, оскільки партнери України "хочуть зрозуміти, чому ми не мобілізуємо людей від 18 до 25". Українська влада, за словами Умєрова, пояснює, що такою була умова Верховної Ради, яка дозволила Кабміну мобілізувати людей з 25 до 60 років.

Рустем Умєров також відповів на питання, чи можливий перегляд рішення щодо мобілізації.

"Ми завжди хочемо давати вибір людині, щоб вона сама обирала. Зараз, як ми кажемо, ми працюємо згідно з усіма нормами законодавства. У законодавстві чітко визначено, з 25 і вище. Якщо є бажання когось прийти та служити своєму народу, ми завжди раді" , — резюмував міністр оборони.

Який мобілізаційний вік в Україні сьогодні

Наразі до війська можуть призвати чоловіків віком від 25 до 60 років. Проте раніше нижня межа мобілізаційного віку становила 27 років, але 2 квітня 2024 року Володимир Зеленський підписав закон про зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників.

Раніше речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін заявляв, що поки гострої потреби у зниженні мобілізаційного віку немає. Цьому сприяла велика кількість осіб, які оновили військово-облікові дані.

Нагадаємо, раніше радник керівника Офісу президента Сергій Лещенко заявляв, що американські політики тиснуть на президента Володимира Зеленського у питанні зниження мобілізаційного віку. За його словами, партнери аргументують свою позицію досвідом війни США у В'єтнамі, адже тоді забирали чоловіків з 19 років.

Нещодавно радниця з гендерних питань командувача Сухопутних військ Збройних сил Оксана Григор’єва раніше заявляла, що Україна може прийняти ізраїльську політику призову на військову службу для жінок. У Конституції вказано, що обов'язок кожного українця — захищати свою Батьківщину, тому це правильно, що мають служити й жінки.

Підписуйтеся на нас в , щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Тиск США щодо мобілізації українців з 18 років: Умєров прокоментував скандальні заяви

Джерело: trueua.info (Війна)