Зеленський зробив важливу заяву щодо зниження мобілізаційного віку

18 жовтня 2024 р. 19:15

18 жовтня 2024 р. 19:15


Президент Володимир Зеленський прокоментував ініціативу західних партнерів проводити мобілізацію в Україні з 18 років . Він вважає, що "це — небезпечно".

Таку заяву гарант зробив в інтерв’ю, яке транслював національний телемарафон "Єдині новини".

"У нас мобілізація з 25 років і ми поки що не бачимо, для чого вводити зміни. Я вважаю, що на сьогодні це — небезпечно", — сказав президент.

Він додав, що західні партнери все ж хотіли б, щоб Україна зменшила призовний вік. Проте, за його словами, "для цього є інструмент", тому наразі влада немає планів мобілізовувати громадян до 25 років.

"У Міноборони є контракти, є можливість контрактуватися по своїй волі й у віці молодшому за 25 років. Міноборони має пропонувати спеціальні контракти, спеціальні умови", — пояснив гарант.

Який мобілізаційний вік в Україні сьогодні

Наразі до війська можуть призвати чоловіків віком від 25 до 60 років. Проте раніше нижня межа мобілізаційного віку становила 27 років, але 2 квітня 2024 року Володимир Зеленський підписав закон про зменшення граничного віку перебування громадян на військовому обліку призовників.

Раніше речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін повідомляв, що поки гострої потреби у зниженні мобілізаційного віку немає. Цьому сприяла велика кількість осіб, які оновили військово-облікові дані.

Нагадаємо, раніше радник керівника Офісу президента Сергій Лещенко заявляв, що американські політики тиснуть на президента Володимира Зеленського у питанні зниження мобілізаційного віку. За його словами, партнери аргументують свою позицію досвідом війни США у В'єтнамі, адже тоді забирали чоловіків з 19 років.

Своєю чергою міністр оборони Рустем Умєров, прокоментував скандальні заяви, заявивши, що іноді відбуваються обговорення цього питання, оскільки партнери України "хочуть зрозуміти, чому ми не мобілізуємо людей від 18 до 25". Проте, за його словами, н аразі не стоїть питання щодо зниження мобілізаційного віку. Цей процес відбувається відповідно до чинного законодавства.

Підписуйтеся на нас в , щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Зеленський зробив важливу заяву щодо зниження мобілізаційного віку

Джерело: trueua.info (Війна)