Україна повернула 95 військовополонених із РФ: серед них правозахисник Буткевич та захисник Маріуполя

19 жовтня 2024 р. 00:10

19 жовтня 2024 р. 00:10


Про це повідомила телеведуча Алла Мазур в ефірі телемарафону.

Згідно з інформацією, російські пропагандистські ЗМІ також згадали про обмін 95 на 95, однак не надали подробиць. Очікується офіційне підтвердження від Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Серед звільнених - Максим Буткевич, відомий правозахисник і військовослужбовець, про повернення якого повідомив його батько . За інформацією, серед повернутих є й українці, засуджені довічно, які утримувалися в одній із найсуворіших в'язниць Росії - "Чорний дельфін".

Максим Буткевич, який є співзасновником Центру з прав людини ZMINA, також повернувся на територію України. Його батько, Олександр Буткевич, розповів, що отримав дзвінок із Координаційного штабу і був проінформований про повернення сина.

Максим Буткевич, відомий правозахисник і військовослужбовець, був засуджений так званим судом Донбасу на 13 років колонії суворого режиму. Його визнали винним у "жорстокому поводженні з цивільним населенням і застосуванні у збройному конфлікті заборонених методів". Крім того, окупаційна влада звинувачувала Буткевича в "замаху на вбивство двох осіб загальнонебезпечним способом і умисному пошкодженні чужого майна загальнонебезпечним способом". Ця справа привернула значну увагу як в Україні, так і за її межами, оскільки Буткевич активно займався правами людини та правозахисною діяльністю.

Крім того, з полону повернувся боєць "Азова" і захисник Маріуполя Сергій Алексієвич, який пережив теракт в Оленівці, де утримувалися інші бійці "Азова".

Коли мені здається, що я втомилася, я відкриваю відео після теракту в Оленівці і дивлюся на Сергія. Виснаження, поранення й оточення ворогами. Понад рік тому він сказав мені: Я повернуся до тебе живим, і ці слова рятують мене щодня, - писала його дружина Марія. Вона ж повідомила і про звільнення з полону.

Україна повернула 95 військовополонених із РФ: серед них правозахисник Буткевич та захисник Маріуполя

Джерело: socportal.info (Війна)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua