Міністр оборони про посилення наших Повітряних Сил від Швеції, і тут не тільки про літаки Saab 340 AEW&C

19 жовтня 2024 р. 09:20

19 жовтня 2024 р. 09:20


Очільник оборонного відомства України Рустем Умєров в одному зі своїх дописів відзначив, що Швеція приєднується до IT-коаліції і також посилює підтримку України, зокрема й оборонну допомогу - так, міністр оборони нагадав, що станом на сьогодні триває робота над передачею Україні двох літаків дальнього радіолокаційного виявлення.

Йдеться про два літаки AWACS ASC-890 , які також відомі як Saab 340 і були виділені Швецією для посилення наших Сил оборони у рамках пакета оборонної допомоги 29 травня цього року, і це дійсно історична подія. Водночас точні терміни передачі цих машин до ЗСУ зі зрозумілих причин не розголошуються.

"Також обговорили з паном Йонсоном [міністр оборони Швеції] можливості посилення Повітряних сил України та навчання одного з наших підрозділів", - відзначає Умєров. Хоча жодної конкретики тут немає, але з усіх варіантів цілком ймовірно йдеться про просування з передачі Україні шведських винищувачів Gripen.

Передусім тут нагадаємо, що у рамках 17 пакету оборонної допомоги від Швеції, який було оголошено у вересні цього року на 400 млн євро половина з цієї суми була виділена на закупівлю матеріальних частин JAS 39C/D Gripen, і також відзначалося що уряд цієї країни продовжу роботи "зі створення умов для можливої майбутньої відправки винищувачів JAS 39 Gripen до України".

JAS 39 Gripen

Раніше Defense Express розповідав, що Швеція від прямої передачі хоче перейти до виробництва зброї в Україні .

Міністр оборони про посилення наших Повітряних Сил від Швеції, і тут не тільки про літаки Saab 340 AEW&C

Джерело: defence-ua.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua