Як у законний спосіб повернутися на службу після СЗЧ: пояснення ВСП

19 жовтня 2024 р. 17:18

19 жовтня 2024 р. 17:18


У Військовій службі правопорядку у Збройних Силах України пояснили, які умови потрібно виконати для звільнення від відповідальності за самовільне залишення частини.

Про це йдеться в їхньому повідомленні 19 жовтня.

«Шановні військовослужбовці, якщо ви самовільно залишили військову частину чи місце служби, або вчинили дезертирство з підрозділів ЗСУ, але маєте бажання захищати Батьківщину, у вас є можливість повернутись на службу», — запевнили у ВСП.

Це стосується військовослужбовців, які вперше вчинили кримінальне правопорушення та раніше не притягувались до кримінальної відповідальності.

Вони мають самостійно звернутися до слідчого, прокурора, суду з письмовим клопотанням про намір продовжити проходження військової служби. Також можна виконати дані дії через підрозділи ВСП.

«Якщо це відбувається на етапі досудового розслідування, прокурор може подати клопотання до суду без повного його проведення. Також згідно зі статтею 401 Кримінального кодексу України повернення можливе як у попередню частину, так і в іншу», — йдеться в повідомленні.

Крім цього, командир військової частини, до якої бажає повернутися військовослужбовець, має надати письмово згоду на продовження ним служби. Після зазначених вище дій суд приймає рішення про закриття кримінального провадження та звільнення особи від кримінальної відповідальності.

Надалі військовослужбовцю надається три доби для прибуття до військової частини, де його поновлюють на службі з відновленням виплат і соціальних гарантій.

«Не зволікайте, прийміть правильні та відповідальні рішення, поверніться до побратимів, які тримають рубежі оборони та нищать ворога», — резюмували у ВСП.

Як повідомляла АрміяInform, військові, які вперше самовільно залишили свої частини, замість ув’язнення почали повертатись на фронт .

АрміяInform пояснювала про СЗЧ та дезертирство: як повернутись на службу і не сісти за ґрати.

Як у законний спосіб повернутися на службу після СЗЧ: пояснення ВСП

Джерело: armyinform.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua