Два F/A-18 і два F-16 шукали "Шахед"-привид в Румунії: там вкотре б’ють на сполох через проблему

19 жовтня 2024 р. 19:33

19 жовтня 2024 р. 19:33


Ударний далекобійний безпілотник типу Shahed, які РФ використовує для терористичних ударів по Україні, вкотре зафіксували у повітряному просторі Румунії - у ніч на 19 жовтня черговий дрон зайшов у повітряний простір країни, і це вже другий випадок за останні 48 годин, коли ймовірно Shahed залітає на територію цієї країни. Причому особливість цього випадку, що дрони летіли не з повітряного простору України, а з Чорного моря.

Shahed-136

"Це свідчить про явний намір Росії порушити повітряний простір Румунії" - наголошують у виданні Defense Romania і наводять детальний опис подій цієї ночі. Так, вночі 19 жовтня радіолокаційна система румунського війська виявила невелику повітряну ціль, яка рухалася до державного кордону Румунії.

Зрештою "для моніторингу ситуації" було прийнято рішення підняти у повітря одразу чотири літаки - два F-16 повітряних сил Румунії з 86-ї авіабази та два F/A-18 повітряних сил Іспанії з 57-ї авіабази. Водночас виявлена ціль перетнула кордон Румунії близько 4 години ранку, відповідно до даних радіолокаційних систем.

Зрештою, близько 4:30 ранку сигнал було втрачено, а через хвилин 40, о 5:10 оголошено відбій повітряної тривоги - літаки повернулися на базу, причому відзначається, що жоден з винищувачів не мав візуального контакту з ціллю, хоча б здавалося на "моніторинг" було піднято аж чотири літаки.

Це власне стало приводом для деяких румунських ЗМІ та публічних осіб поспекулювати на тему, а чи був той безпілотник взагалі і чи не могло статися так, що насправді РЛС відстежували якийсь хибний сигнал.

F/A-18 Іспанія

Разом з тим, силами оборонного відомства Румунії з ранку сьогоднішнього дня ведуться роботи із дослідження регіону, де було виявлено ворожий безпілотник. У будь-якому випадку, цей епізод має стати промовистим аргументом на користь того, щоб керівництво НАТО надало дозвіл країнам-членам Альянсу збивати російські БПЛА та ракети над їхніми повітряними просторами. Хоча і в цьому випадку пілоти винищувачів не змогли встановити візуальний контакт з ціллю.

Раніше Defense Express розповідав, що в Румунії з ППО , що туди так пролітали російські "Шахеди".

Два F/A-18 і два F-16 шукали "Шахед"-привид в Румунії: там вкотре б’ють на сполох через проблему

Джерело: defence-ua.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua