Міністр закордонних справ України провів у Києві переговори з міністром Європи та закордонних справ Франції

19 жовтня 2024 р. 19:58

19 жовтня 2024 р. 19:58


19 жовтня, міністр закордонних справ України Андрій Сибіга привітав у Києві міністра Європи та закордонних справ Франції Жана-Ноеля Барро, який прибув до нашої держави з візитом.

Про це інформує Міністерство закордонних справ України.

Дипломати приділили основну увагу переговорів підтримці союзниками Плану перемоги та Формули миру Президента України Володимира Зеленського, протидії спробам Росії масштабувати війну шляхом залучення підтримки КНДР, активізації українсько-французької оборонної співпраці та підтримки енергетичної стійкості України напередодні зими.

Андрій Сибіга висловив вдячність Франції за всебічну підтримку з початку повномасштабної російської агресії та відзначив, що завдяки діалогу між лідерами Володимиром Зеленським та Емманюелем Макроном нашим державам вдалося вибудувати особливі, партнерські відносини.

Міністр підкреслив, що Україна високо цінує підтримку Франції на шляху до ЄС та НАТО.

Глава МЗС наголосив на необхідності подальшого зміцнення українсько-французької оборонної співпраці та реалізації спільних оборонних проєктів.

«Наразі вже закладена основа для розгалуженої співпраці з Францією в оборонній промисловості. Це стосується зокрема локалізації та спільного виробництва найбільш необхідних озброєнь в Україні, а також передачі низки французьких інноваційних технологій», – зазначив міністр.

У цьому контексті Андрій Сибіга подякував французькій стороні за втілення рішення про формування української бригади у Франції та висловив сподівання, що ця ініціатива стане прикладом для інших партнерів України.

Міністр зауважив, що Україна розраховує на підтримку Францією Плану перемоги та наголосив, що втілення ініціативи буде найкращою відповіддю союзників на масштабування Росією війни, зокрема плани залучення військ Північної Кореї.

Глава українського зовнішньополітичного відомства підкреслив лідерську роль Франції у імплементації Формули миру та подякував за успішну організацію цього тижня у Парижі тематичної конференції щодо пункту «Ядерна безпека». Він додав, що Україна та Франція плідно працюють над підготовкою до проведення другого Глобального Саміту миру.

Андрій Сибіга відзначив активну роботу Франції та особисто міністра Барро на напрямі повернення українських дітей та привітав нещодавню франко-канадську заяву. За його словами, сторони детально обговорили втілення відповідного пункту Формули миру та залучення якнайбільшої кількості учасників до міністерської конференції 30-31 жовтня в Канаді.

Глава МЗС також подякував своєму колезі за підтримку Францією рішення ЄС надати Україні макрофінансову допомогу в розмірі 35 мільярдів євро в рамках домовленостей лідерів Групи семи у червні та висловив сподівання на його якнайшвидшу імплементацію.

Ще одним важливим напрямом роботи є поглиблення співпраці між регіонами. Андрій Сибіга підкреслив, що Україна вже має низку успішних прикладів такої взаємодії й планує розвивати цей напрямок надалі. Він додав, що українці високо цінують патронат Франції над відбудовою Чернігівської області.

Особливим елементом візиту стала презентація в МЗС України спеціально відібраних архівних дипломатичних документів часів Української Народної Республіки. Представлені історичні пам’ятки відображають дружній характер українсько-французьких відносин того періоду, зокрема активні двосторонні дипломатичні контакти та спільні проєкти культурної дипломатії.

Презентуючи виставку французькому колезі, Андрій Сибіга наголосив, що дружні відносини між Україною та Францією мають глибоке історичне коріння.

Раніше АрміяInform повідомляла , що Україна та Італія планують поглибити співпрацю у сфері оборонно-промислового комплексу.

Міністр закордонних справ України провів у Києві переговори з міністром Європи та закордонних справ Франції

Джерело: armyinform.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua