Робот-пес та українські безпілотники: як ВМС ЗСУ підкорюють НАТО

21 жовтня 2024 р. 14:13

21 жовтня 2024 р. 14:13


Військово-Морські Сили України вперше взяли участь у найбільших навчаннях НАТО з використанням безпілотних систем у морських операціях — REPMUS 24.

Про це інформує Міністерство оборони України.

За допомогою бойової системи DELTA українські військові скоординували роботу понад 50 безпілотних апаратів різних типів — підводних, морських, наземних та повітряних.

Під час навчань DELTA також змогла під’єднатися та отримувати дані про місцеперебування німецької «роботизованої собаки» Robotics-L від Rheinmetall.

Цей чотирилапий робот завдяки своїй мобільності здатен супроводжувати солдатів у складній місцевості, виконувати різноманітні завдання та сприяти їхньому захисту від мінних перешкод.

Навчання відбувалися біля півострова Троя в Португалії з 9 до 27 вересня. Військові відпрацьовували використання дронів для низки завдань, зокрема боротьбу з підводними човнами, нейтралізацію морських мін та захист критичної підводної інфраструктури.

Під час навчань система DELTA інтегрувалась з іншими бойовими системами, що дозволило обмінюватися даними та розмежувати «свої» та «ворожі» сили.

Це значно покращило управління операціями та підвищило рівень координації дій учасників маневрів.

«Низка заходів НАТО за участі України цього року доводить, наскільки цінними є інноваційні розробки наших військових для західних партнерів. Спільні маневри з НАТО, як REPMUS 24, не лише сприяють обміну досвідом, але й підвищують рівень взаємодії між Україною та нашими партнерами», — зазначила заступник Міністра оборони Катерина Черногоренко.

Вона також наголосила, що участь ВМС України в цих масштабних навчаннях та їхній внесок є важливим кроком для подальшого розвитку та технологічного вдосконалення Сил оборони.

Навчання REPMUS 24 організовані Групою об’єднаних сил і засобів НАТО для морських безпілотних систем (JCGMUS), Центром морських досліджень і експериментів НАТО (CMRE), інженерним факультетом Університету Порту і Європейським оборонним агентством. Морські маневри відбулися під егідою Португалії.

Зазначається, що серед цілей навчання REPMUS 24 — інтеграція безпілотних платформ, систем управління (C2) та міждоменна взаємодія, а також досягнення оперативної сумісності із системами управління країн-партнерів НАТО.

Як повідомляла АрміяInform, ЗСУ вдосконалюють підготовку військових : у грудні буде ухвалено нову модель навчання.

Робот-пес та українські безпілотники: як ВМС ЗСУ підкорюють НАТО

Джерело: armyinform.com.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua