Запорізька АЕС знову опинилася на межі блекауту через російські обстріли

21 жовтня 2024 р. 16:15

21 жовтня 2024 р. 16:15


21 жовтня 2024 року одну з двох ліній електропередачі, що живлять станцію, було відключено. У результаті ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, зараз живиться тільки від однієї лінії, що створює значну загрозу для її безпечної роботи.

Енергетики України готові негайно відновити лінію електропередачі, щойно ситуація з безпекою дасть змогу провести ремонтні роботи. Однак, як підкреслює Міненерго, для забезпечення повної безпеки та стабільної роботи станції необхідно повернути контроль над ЗАЕС Україні.

Захоплення ЗАЕС російськими військами в березні 2022 року створило безпрецедентну ситуацію для світової ядерної безпеки. Постійні обстріли та бойові дії в районі станції збільшують ризики можливої ядерної катастрофи, що викликає серйозні побоювання у міжнародної спільноти.

Раніше ми повідомляли, що російські окупаційні сили почали використовувати Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС) для навчання пілотів дронів FPV , які потім завдають ударів по українському місту Нікополь, Дніпропетровської області. Це становить серйозну загрозу як для безпеки самої атомної станції, так і для цивільного населення в регіоні.

Використання території ЗАЕС у військових цілях не тільки наражає на небезпеку атомний об'єкт, а й порушує міжнародні норми та правила ведення бойових дій. Російські війська прикриваються критично важливою інфраструктурою, що ускладнює будь-яку спробу завдати удару у відповідь по їхніх позиціях, оскільки атаки поблизу атомної станції можуть призвести до катастрофічних наслідків.

Перетворення ЗАЕС на військову базу та проведення атак з її території є вкрай провокаційним кроком і посилює ризики для радіаційної безпеки. Міжнародна спільнота продовжує висловлювати занепокоєння з приводу подібних дій, які можуть призвести до ядерної катастрофи в разі серйозного пошкодження інфраструктури станції.

Запорізька АЕС знову опинилася на межі блекауту через російські обстріли

Джерело: socportal.info (Війна)