Росіяни систематично страчують військовополонених та застосовують хімзброю на фронті, — ISW

22 жовтня 2024 р. 07:47

22 жовтня 2024 р. 07:47


Війська країни-агресорки систематично вчиняють воєнні злочини в Україні . Зокрема, ворог страчує військовополонених та активно застосовує хімічну зброю на фронті.

Про це повідомляють аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

"21 жовтня українські офіційні особи повідомили, що російські війська стратили двох неозброєних українських військовополонених біля Селидового Донецької області 18 жовтня, розстрілявши їх впритул. ISW оцінила, що останнім часом російські сили збільшили кількість систематичних страт українських військовополонених, що є порушенням Женевської конвенції про військовополонених, яка забороняє нелюдське поводження та страту військовополонених" , — йдеться у звіті ISW.

Водночас, як зауважили в Інституті, рашисти використовують на полі бою й заборонену хімічну зброю. Так, один із так званих військових блогерів РФ заявив, що рашисти використовують хлорпікрин (пестицид і речовина, що руйнує легені) проти українських військ. До того ж аналітики додали, що раніше українські офіційні особи повідомляли, що війська РФ все частіше оснащують гранати хлорпікрином.

"Очевидне систематичне вчинення воєнних злочинів на всьому театрі бойових дій вказує на те, що російські сили продовжують діяти з низьким рівнем дисципліни, і що російські польові командири нічого не роблять, щоб запобігти своїм підлеглим брати участь у такій злочинній поведінці, або навіть можуть навіть заохочуйте їх. Немає доказів того, що Росія притягує російський персонал до відповідальності за порушення законів війни, про які повідомлялося" , — наголошують аналітики.

Нагадаємо, раніше уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявляв, що росіяни з початку повномасштабного вторгнення вбили понад 100 українських військовослужбовців , які здавалися в полон . Таким чином окупанти порушують правила та звичаї ведення війни. Посадовець вважає, що "росіяни вбивають полонених не тільки для демонстрації зневаги до міжнародного права, але й для того, щоб "зв’язати кров'ю" виконавців та підтримати власну пропаганду"

Підписуйтеся на нас в , щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Росіяни систематично страчують військовополонених та застосовують хімзброю на фронті, — ISW

Джерело: trueua.info (Війна)