Туреччина планує збільшити оборонний бюджет до рекордної точки в історії

22 жовтня 2024 р. 20:08

22 жовтня 2024 р. 20:08


Минулого тижня віцепрезидент Туреччини Джевдет Їлмаз заявив, що країна планує витрати на сферу оборони 47 млрд доларів, тобто 1,61 трильйона турецьких лір. Такої позначки державні оборонні витрати сягнули вперше в історії країни.

Запропонований бюджет, уже підписаний президентом Реджепом Таїпом Ердоганом, подано на розгляд комітету з 22 жовтня. Затверджений результат набуде чинності протягом місяця.

Саме на оборонний аспект буде витрачено близько 26 млрд доларів, решта грошей, близько 20 млрд доларів, піде на фінансування внутрішньої безпеки країни. Для порівняння, оборонний бюджет Туреччини у 2024 році становив 40 млрд доларів, а у 2023 році дорівнював лише 15 млн доларів.

Туреччина планує збільшити оборонний бюджет до рекордної точки в історії

Разом із цим влада країни дає невтішні прогнози про дефіцит у загальному бюджеті Туреччини у розмірі майже 55 млрд доларів, тобто 1,9 трлн турецьких лір. За розрахунками доходи країни сягають 12.8 трлн турецьких лір, водночас витрачається 14,7 трлн турецьких лір. У 2023 році ВВП країни становило 4,3%, натомість у 2025 році прогнозується спад до 3.1%.

Виділені кошти зможуть покрити витрати на протиповітряну оборону, зокрема на ракети типу Hisar і Siper, забезпечать можливість закуповувати винищувачі Eurofighter, а 40 таких літаків можуть обійтись у 10 млрд євро. Ще більше коштів може піти на модернізацію 79 старих та закупівлю нових F-16 у версії Block 70, які мають оголошену граничну вартість у 23 млрд доларів.

F-16

Також повідомлено, що Туреччина планує виділити велику частку на виробництво власної зброї, наприклад на безпілотний винищувач Kızılelma, який вже активно проходить випробування та наближається до серійного виробництва. А також проєкт національного винищувача

з постачанням з 2028 року.

Туреччина має військові операції, наприклад, у Сирії та Іраку, тож повинна бути готовою до відкритого збройного конфлікту. Наприклад, Міністр закордонних справ Туреччини зробив заяву по телебаченню країни про підготовку до ізраїльсько-іранської війни.

Туреччина планує збільшити оборонний бюджет до рекордної точки в історії

Джерело: defence-ua.com

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua