NASA виявило можливі сліди стародавнього життя на Марсі

27 липня 2024 р. 04:43

27 липня 2024 р. 04:43


Дослідницький апарат Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору Сполучених Штатів Америки зафіксував можливі ознаки стародавнього життя на Марсі .

Як повідомляє Space.com, марсохід знайшов на камені нашарування, які мільярди років тому могли бути живими мікробами. Водночас наразі вчені не виключають і небіологічні процеси.

Зазначається, що ці нашарування могли бути сформовані мікробним життям мільярди років тому, коли Марс був значно вологішим, ніж зараз. Всередині скелі інструменти робота виявили органічні сполуки, які вказують на те, що крізь скелю колись проходила вода.

"Апарат виявив десятки плям, кожна з яких оточена чорним кільцем. Вони містять залізо та фосфат, які також можна побачити на нашій планеті в результаті хімічних реакцій, керованих мікробами" , — наголосили вчені.

Хоч органічна речовина й плями представляють великий науковий інтерес, це не єдині аспекти скелі, які збентежили науковців. Дослідники були здивовані, виявивши, що ці відкладення на скелі також заповнені міліметровими кристалами олівіну, мінералу, який утворюється з магми. Олівін може бути пов’язаний із породами, які утворилися вище по течії річкової долини та які, можливо, утворилися внаслідок кристалізації магми.

"Ми ніколи раніше не бачили разом ці речі на Марсі" , — додали в NASA.

Водночас марсохід дослідив знайдену скелю за допомогою лазерів і рентгенівських променів, а також зробив її фотографії вдень і вночі з усіх можливих ракурсів. Видання наголошує, що повністю зрозуміти, що насправді відбувалося в стародавній марсіанській річковій долині мільярди років тому, дослідники прагнуть доставити зразок скелі на Землю, де його можна буде ретельно дослідити за допомогою потужних інструментів, яких немає в обмеженому наборі марсохода.

Наразі співробітники NASA шукають відносно дешевий спосіб розв'язання проблеми із доставленням зібраних зразків на нашу планету, адже витрати на цю місію наразі становлять 11 мільярдів доларів.

Нагадаємо, канадські науковці спільно з британськими колегами з'ясували, що відомий багатьом Тиранозавр міг бути набагато важчим та довшим, ніж вважалося до цього . Вага доісторичного хижака становила 15 тонн, а не 8,8 тонни, а висота — 15 метрів замість 12.

Підписуйтеся на нас в , щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

NASA виявило можливі сліди стародавнього життя на Марсі

Джерело: trueua.info (Технології)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua