Навчання з роєм БПЛА показали, як складно їх вразити

04 вересня 2024 р. 13:00

04 вересня 2024 р. 13:00


Нещодавні навчання Народно-визвольної армії Китаю виявили низьку ефективність сучасних систем протиповітряної оборони (ППО) при протидії атакам рою безпілотних літальних апаратів (БПЛА), з ураженням лише 40% цілей.

Китай є одним із провідних виробників дронів, як цивільного, так і військового призначення, інвестуючи значні ресурси в розробку високотехнологічних БПЛА. Ці дрони грають дедалі важливішу роль у сучасних військових конфліктах, що змушує Китай активно розробляти й удосконалювати системи ППО для боротьби з такими загрозами. Однак, під час одного з останніх випробувань, рій безпілотників виявився надзвичайно ефективним проти існуючих систем ППО, які змогли знищити лише 40% дронів до витрати боєзапасу, що у реальному бою могло б призвести до втрати дорогих оборонних систем.

Ефективність систем ППО значно знижується при стрільбі по рою дронів через їхню високу швидкість, малий розмір і здатність швидко змінювати траєкторію польоту. Як зазначив військовослужбовець Дуань Сяолун, ці фактори ускладнюють виявлення та знищення цілей, що призводить до зниження результативності ППО. За словами військових експертів, однією з причин такої ситуації може бути використання застарілої артилерійської техніки, розробленої у 1990-2000-х роках, яка не здатна ефективно протидіяти сучасним загрозам. Використання новітніх електронних систем придушення, ракетних комплексів “земля-повітря” та сучасних кулеметів могло б підвищити ефективність оборони.

Сучасні великі координаційні групи дронів, особливо при їхній автономній роботі, становлять серйозну загрозу для наявних систем ППО. Американський стартап Swarmbotics прагне стати одним із перших постачальників автономних ройових систем, які використовують децентралізовану колективну поведінку. Їхня розробка, система ANTS, покликана спростити та зробити безпечнішою військову логістику, відкриваючи нові можливості для застосування роїв у бойових умовах.

Навчання з роєм БПЛА показали, як складно їх вразити

Джерело: cikavosti.com (Технології)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua