SpaceX успішно здійснила перший вихід астронавтів у відкритий космос: як це було (відео)

12 вересня 2024 р. 15:23

12 вересня 2024 р. 15:23


Місія компанії SpaceX , яка належить американському мільярдеру та винахіднику Ілону Маску, увійшла в історію як перша комерційна космічна місія з виходом людей у відкритий космос.

Як повідомляє Space.com, у четвер, 12 вересня, приватні астронавти SpaceX Polaris Dawn успішно здійснили перший у світі комерційний вихід у відкритий космос, причому американський мільярдер Джаред Айзекман та інженер SpaceX Сара Гілліс витратили понад 10 хвилин, щоб вийти з люка своєї капсули на судні Dragon.

Зазначається, що кожен з астронавтів проводив у відкритому космічному просторі лише декілька хвилин. Водночас Айзекман уже був на орбіті Землі на тому ж таки Dragon — капітаном першого в історії цивільного польоту на орбіту у межах місії Inspiration4.

На фото: вихід астронавтів SpaceX у відкритий космос. Джерело: скриншот з трансляції

Всі четверо членів екіпажу були одягнуті в нові скафандри від компанії SpaceX. Варто додати, що у судна Dragon немає шлюзу, і Айзекман з Гілліс вийшли у космос через відчинені навстіж двері корабля. Зокрема, першою метою Polaris Dawn є підняття на найвищу навколоземну орбіту за історію пілотованих польотів. Далі від Землі вилітали лише астронавти місячних місій "Аполлон", які здійснювали висадку на Місяць.

Втім, головною метою виходу у відкритий космос є випробування нових костюмів SpaceX, які компанія розробила власноруч і планує використовувати в різноманітних місіях на орбіті Землі та за її межами.

За даними BBC, після двох років підготовки та кількох відкладених стартів чотири астронавти місії Polaris Dawn успішно стартували з мису Канаверал, який розташований у Сполучених Штатах Америки у штаті Флорида. У космос команда астронавтів відправилась на кораблі Dragon, який на орбіту вивела ракета Falcon 9 американської компанії SpaceX. Цей запуск двічі відкладали два тижні тому, адже спочатку стався витік гелію, а потім на заваді запуску стали погодні умови.

"Річ у тому, що Dragon пробуде в космосі від п'яти до шести днів, і екіпажу потрібна хороша погода для повернення назад. У випадку, якщо погода зіпсується, то доведеться затриматися на орбіті, але ресурси життєзабезпечення обмежені, а до орбітальної Міжнародної космічної станції це судно не може пристикуватися" , — наголошує видання.

Нагадаємо, раніше Ілон Маск повідомляв, що перші польоти на Марс можуть відбутись вже за два роки . Водночас перша висадка людей на Червоній планеті запланована через чотири роки.

Підписуйтеся на нас в , щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

SpaceX успішно здійснила перший вихід астронавтів у відкритий космос: як це було (відео)

Джерело: trueua.info (Технології)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua