Закладка в Telegram. Месенджер Дуров став однією з найпопулярніших платформ для продажу наркотиків в Україні. Чому це зручний майданчик для дилерів та інших зловмисників

13 вересня 2024 р. 10:16

13 вересня 2024 р. 10:16


За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Невдовзі шестеро членів організації, яка щомісяця виготовляла 40 кг амфетаміну, мефедрону та солей і продавала їх у месенджері Telegram, постануть перед українським судом. Обвинувальний акт щодо них наприкінці серпня скерувала до суду Нацполіція. Фігурантам загрожує 12 років в’язниці, йдеться в повідомленні на сайті Нацполіції.

Щомісяця організація заробляла 20 млн грн, продаючи виготовлені наркотики у Telegram, ідеться в повідомленні. В Україні, де месенджер має близько 16 млн користувачів , таких наркомагазинів на платформі виявили близько 520, каже Forbes топспівробітник Національної поліції на правах анонімності через чутливість питання.

«Більшість наркотиків продаються через Telegram, бо зловмисникам зручно створювати там магазини й вони почуваються захищеними та анонімними», – каже він. Співучасть у придбанні, перевезенні, зберіганні, пропозиції чи збуті наркотиків – одна з 12 підозр, які французька прокуратура вручила засновнику Telegram Павлу Дурову 26 серпня.

Для підприємця з російським корінням це було «сюрпризом». «Мені сказали, що я можу нести особисту відповідальність за незаконне використання Telegram іншими людьми, оскільки французька влада не отримувала відповідей від Telegram», – прокоментував він у своєму каналі 6 вересня.

Головне управління розвідки (ГУР) називає Telegram «легальним даркнетом» (тіньовий сегмент інтернету, який доступний лише через спеціальне програмне забезпечення і є анонімним). У месенджері можна придбати не лише наркотики, а й дитяче порно, зброю, персональні дані, піратський контент тощо, говорить Forbes начальник управління Департаменту кіберполіції Євгеній Панченко.

Як в Україні відбувається торгівля наркотиками у Telegram і які є способи боротьби з цим?

Як купують наркотики в Telegram

Один із київських Telegram-каналів, який першим видається в пошуку за словом «закладки», названий на честь роману «Бійцівський клуб», має широкий асортимент товару. У наявності – близько 500 доз марихуани, гашишу, амфетаміну, кетаміну, марок LSD, мефедрону, солей і таблеток екстазі на загальну суму 480 000 грн, порахував Forbes за кількістю закладок і цінами, вказаними на каналі. Як відбувається купівля?

Forbes провів експеримент і зʼясував, що придбати товар можна за 10 хвилин. Користувач обирає товар і поповнює свій рахунок. Гроші можна переказати на карту з комісією 12%. Без комісії поповнити можна криптогаманець біткоїном, лайткоїном, криптовалютою Dash або стейблкоїном USDT TRC20. Після оплати користувач отримує координати з місцем закладки.

Кожен клієнт має свій кабінет з історією купівель і може отримати бонуси в рамках реферальної системи: запросив одного користувача – отримай 50 грн. Якщо той зробив замовлення, отримуй ще 200 грн, ідеться в описі в Telegram-каналі.

Наркотики в Telegram

Наркотики в Telegram

Наркотики в Telegram

Наркотики в Telegram

Наркотики в Telegram

Наркотики в Telegram

Хто продає наркотики в Telegram? «Переважно це роблять українські лабораторії, які самі й виготовляють ці наркотики десь у глухих районах», – каже співрозмовник із Нацполіції. Рідше вони делегують продаж сторонній сітці Telegram-каналів.

Розмір організації, яка займається виготовленням і збутом наркотиків, залежить від кількості регіонів, які вона охоплює. «Іноді вона може сягати сотні людей», – говорить топспівробітник із Нацполіції.

Чому Telegram став популярним серед наркоторговців

Заслужити свою популярність месенджеру вдалося завдяки технічній фішці – там можна легше й швидше створювати чатботи. «Разом із повною анонімністю це стало причиною, чому там продається все нелегальне чи напівлегальне», – каже Панченко з Кіберполіції.

«Сьогодні дуже часто Telegram використовується, як легалізований даркнет, в якому можна знайти все: від продажу наркотиків до груп ухилянтів і аж до дитячої порнографії», – казав у травні 2024-го представник ГУР Андрій Юсов у YouTube каналі Центру протидії дезінформації.

Він відмовився надавати коментарі Forbes для цього матеріалу, посилаючись на те, що продаж наркотиків у Telegram – це сфера діяльності Нацполіції. У пресслужбі СБУ повідомили Forbes, що долучаються до слідства Нацполіції лише у випадках транснаціональних угруповань або великих масштабів наркоторгівлі.

Нелегальні речі на кшталт персональних даних, наркотиків та дитячої порнографії продаються в даркнеті , де для цього створюються спеціальні маркетплейси. Торговці вивішують оголошення, а користувачі відгукуються на них. «Нині в більшості оголошень додається ще й посилання на чатбот у Telegram, – каже Панченко з Кіберполіції. – Даркнетом ще потрібно вміти користуватися, а в Telegram поріг входу низький».

За статистикою, яку збирає Кіберполіція, Telegram лідирує за часткою незаконних або просто шкідливих сторінок із пропагандою серед усіх соцмереж. На месенджер припадає 45% таких сторінок, каже Панченко. На другому місці із 35% – TikTok. Решта припадає на соцмережі Meta та заблоковані російські «ВКонтакте» й «Одноклассники».

«Будь-якою технічною платформою можна зловживати, тому вони й запроваджують правила регуляції, – говорить програмний менеджер українського офісу канадської організації з цифрової безпеки eQualitie Віталій Мороз. – Але Дуров вважає, що живе у світі, де немає ніяких правил, тому модерація на його платформі майже відсутня».

Закладки в Телеграм, наркотики й порно в Телеграм /Getty Images

У месенджері Дурова можна придбати наркотики, бази персональних даних, зброю, дитяче порно, піратський контент тощо. Фото Getty Images

Як боротися з наркотиками в Telegram

Месенджер Дурова пропонує небагато способів боротьби зі шкідливими сторінками. Користувач може поскаржитися на канал за фейк, насильство, порнографію, жорстоке поводження з дітьми, порушення авторського права, особисті дані, нелегальні наркотики.

Також функціонал скарг не поширюється на популярні серед зловмисників чатботи. Приміром, поскаржитися на київський наркомагазин, названий на честь «Бійцівського клубу», не можна. Користувач може лише заблокувати або видалити його для себе.

Також до адміністрації Telegram можна звертатися на пошту та через їхній офіційний канал. «Жоден із цих сервісів не діє у повному обсязі, – каже Панченко з Кіберполіції. – Ви можете надсилати туди повідомлення нескінченно, але не отримаєте відповіді».

Telegram ніколи не брав активної участі у спілкуванні з правоохоронцями, каже топспівробітник Нацполіції. «На наші запити вони просто порадили звертатися на офіційні канали комунікації: пошту й чатбот», – додає Панченко з Кіберполіції . Єдиний ефективний механізм добитися блокування каналів – масові скарги користувачів, каже він.

У Telegram є «політика маніпуляції» з поняттям свободи слова, і вона дає можливості зловживати доступом до інформації, вважає очільник Комітету свободи слова у Верховній Раді Ярослав Юрчишин. «Ми ж не забезпечуємо можливість висловити свою позицію наркобаронам чи педофілам», – говорить він.

Адміністрація Telegram відмовчується не лише перед українськими правоохоронцями. Одна з претензій французької прокуратури до Дурова – відмова в наданні на вимогу компетентних органів інформації або документів, необхідних у судових розслідуваннях.

Хоча 28 серпня Дурова відпустили з-під арешту із заставою у €5 млн і без права виїжджати з Франції, це може негативно вплинути на плани компанії вийти на IPO до 2026-го, написав 30 серпня Financial Times. Останні два роки Telegram працював над монетизацією застосунку, запровадивши платну підписку, власну криптовалюту та рекламу. Дохід компанії у 2023-му – $342 млн при операційному збитку в $108 млн, писав Financial Times із посиланням на фінзвіт. Загальні збитки після оподаткування склали близько $173 млн.

акції Telegram

Вартість бондів Telegram обвалилася на фоні арешту засновника компанії Павла Дурова

Forbes звернувся до Telegram із проханням прокоментувати співпрацю з правоохоронцями, блокування чатботів, методи відстежування і модерації шкідливого контенту на платформі, але не отримав відповідь.

« Telegram дотримується законів ЄС , зокрема Закону про цифрові послуги, його модерація відповідає галузевим стандартам і постійно вдосконалюється», – заявляла адміністрація Telegram у своєму каналі 25 серпня.

У соцмережі Павла Дурова, якою користується майже 1 млрд людей, працює 50 фахівців, розповів він у березні 2024-го Finacial Times. 60% із них – інженери в команді брата Миколи, який відповідає за технічну частину. Тобто за модерацію можуть відповідати щонайбільше 20 людей.

Для порівняння материнська компанія Facebook та Instagram має 15 000 рецензентів контенту в штаті та на аутсорсі, повідомляла Meta на запит Forbes у грудні 2022-го. Загалом у компанії працює понад 80 000 фахівців.

«Абсурдно стверджувати, що платформа або її власник несуть відповідальність за зловживання цією платформою», – ішлося в офіційній реакції адміністрації Telegram. Ігнорування цього протягом майже 10 років тепер може обернутися проти месенджера.

Закладка в Telegram. Месенджер Дуров став однією з найпопулярніших платформ для продажу наркотиків в Україні. Чому це зручний майданчик для дилерів та інших зловмисників

Джерело: forbes.ua (Іновації)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua