Британські вчені виявили ген, який впливає на схуднення

16 жовтня 2024 р. 01:57

16 жовтня 2024 р. 01:57


Науковці у Великій Британії виявили 14 генів, які здатні впливати на здатність людей втрачати вагу під впливом фізичних навантажень. Особи, які мають такі гени, більш активно втрачають зайву вагу.

Як повідомляє Science Alert, вчені залучили до дослідження 38 добровольців віком від 23 до 40 років, розділивши їх на дві групи: контрольну та групу фізичних вправ, які робили три пробіжки по 20-30 хвилин на тиждень впродовж восьми тижнів.

Науковці припустили, що фізичні навантаження можуть посприяти втрати ваги, але кожен учасник дослідження може реагувати по-різному. Це пов'язано з генетичними факторами.

"Як і передбачалося, учасники, які тренувалися, знизили масу тіла, хоча ступінь схуднення значно варіювалася" , — зазначає видання.

Надалі вчені проаналізували ДНК учасників дослідження. Команда науковців виявила 14 генів, які були пов'язані з більшою втратою ваги. Особи з цими генами втрачали в середньому п'ять кілограмів маси, тоді як ті, у кого таких генів було менше або взагалі не було, втратили лише два кілограми ваги.

Відомо, що один із виділених генів був PPARGC1A, який впливає на виробництво білка PGC-1-a. За словами науковців, саме цей білок відповідає за обробку та управління енергією в клітинах людського організму, що може пояснювати ефективніше схуднення у деяких учасників дослідження.

Вчені наголошують, що ці результати вказують на важливість індивідуального підходу до тренувань і схуднення для кожної людини, адже генетика може значно впливати на те, як організм реагує на фізичні вправи.

"Хоча генетика не є єдиним фактором у процесі втрати ваги, вона може впливати на ефективність фізичних вправ, потенційно сприяючи розробці персоналізованих програм схуднення" , — додали дослідники.

Втім, варто наголосити, що це не означає, що в людських генах закладена якась "магія схуднення". Науковці пояснюють, що для контролю ваги потрібні зусилля та дії людини в поєднанні з генетикою.

Нагадаємо, раніше французькі науковці встановили, що сучасні люди часто можуть скаржитись на відчуття втоми, навіть попри відсутність фізичної активності . Цю втому може викликати речовина, яка накопичується в мозку людини, після певних розумових навантажень.

Важливо ! Відповідний матеріал має винятково загальноінформаційний характер, а тому не може бути основою для встановлення діагнозу чи медичних висновків. Інформація у публікаціях на сайті заснована на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Для встановлення діагнозу або отримання медичної консультації, обов’язково зверніться до лікаря.

Підписуйтеся на нас в , щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Британські вчені виявили ген, який впливає на схуднення

Джерело: trueua.info (Технології)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua