Допоможе зберегти молодість: вчені назвали користь від подорожей

17 жовтня 2024 р. 02:40

17 жовтня 2024 р. 02:40


Австралійські науковці з Університету Едіт Коуен у місті Перт встановили, що у світі набувають популярності закордонні подорожі. Зокрема, окрім простого відпочинку, подорожі мають позитивний вплив на людське здоров'я.

Як повідомляє Australian Associated Press, посилаючись на дані дослідження, закордонні поїздки допомагають людям мати молодший вигляд. Науковці стверджують, що процес старіння є незворотним. Втім, зауважують вчені, що хоч старіння неможливо зупинити, його можна уповільнити.

"Пізнання нових культур, мов та зміна оточенням може стимулювати реакцію на стрес, укріпити імунну систему і підвищити швидкість метаболізму" , — додають автори дослідження.

Так, імунітет людини стає більш стійким. Гормони, які впливають на відновлення та регенерацію тканин, можуть вивільнятися та сприяти функціонуванню системи самовідновлення організму. Зокрема, туристичні подорожі є частиною здорового способу життя, адже це потенційно може сприяти фізичному та психічному здоров’ю. Саме це впливає на сповільнення старіння організму.

"Перебуваючи далеко від звичного побуту, люди, ймовірно, будуть активними та авантюрними" , — зауважують вчені.

Під час подорожей людина може поринути в нове середовище. Особливо це стосується відвідування таких місць, як ліс чи пляжі. Вони можуть допомогти людям зменшити стрес і покращити психологічне здоров'я. Також закордонні мандрівки можуть сприяти фізичній активності. Йдеться про ходьбу, поїздки на велосипеді та інші види фізичної діяльності, які можуть покращити стан серцево-судинної системи, функціонування м'язів та прискорить метаболізм.

Автори дослідження наголошують на важливості впливу подорожей на психіку людей. Під час подорожі люди активніше взаємодіють з цікавими незнайомцями, іншими туристами, місцевими жителями чи навіть з тваринами.

"Це може поліпшити настрій, знизити відчуття самотності та покращити розумові функції організму" , — додають вчені.

Втім, науковці додають, що подорожі передбачають й стресові ситуації. Йдеться про проблеми з документами, вкрадені речі чи спізнення на літак або потяг. За словами дослідників, це користі організму не принесе.

Нагадаємо, раніше науковці встановили, що вікове зниження людського росту пов'язане з тим, що у процесі старіння у людини кістки "з'їдають" самі себе, хрящі стоншуються, а м'язи виснажуються . Так, дослідження вказують на те, що швидкість, з якою відбуваються ці процеси, залежить від генів, харчування та рівня фізичної активності протягом життя людини.

Важливо ! Відповідний матеріал має винятково загальноінформаційний характер, а тому не може бути основою для встановлення діагнозу чи медичних висновків. Інформація у публікаціях на сайті заснована на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Для встановлення діагнозу або отримання медичної консультації, обов’язково зверніться до лікаря.

Допоможе зберегти молодість: вчені назвали користь від подорожей

Джерело: trueua.info (Технології)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua