Марсохід NASA показав неймовірне космічне явище (фото)

17 жовтня 2024 р. 14:44

17 жовтня 2024 р. 14:44


Марсохід Національного управління з аеронавтики і дослідження космічного простору Perseverance передав на Землю фото сонячного затемнення, яке він спостерігав на Червоній планеті .

Як повідомляє Space.com, затемнення сталося ще 30 вересня, але знімки були оприлюднені нещодавно. На цій світлині можна побачити тінь супутника Марса Фобоса, яка частково перекриває Сонце.

Втім, Фобос, на відміну від супутника Землі Місяця, не має чіткої сферичної форми, адже його форма неправильна. Він має форму як в астероїда. Зокрема, розміри супутника Марса становлять 27 на 22 на 18 кілометрів. Фобос обертається навколо Червоної планети на дуже близькій відстані, а саме — шість тисяч кілометрів.

На фото: сонячне затемнення на Марсі. Джерело: NASA

Видання додає, що історія походження Фобоса є однією з найбільших загадок Марса. Деякі вчені заперечують теорію, яка стверджує, що супутник — це "захоплений" гравітацією Червоної планети астероїд, адже його орбіта навколо Марса майже ідеальна.

"Якби гравітаційне тяжіння Марса зачепило астероїд, що пролітає повз, цей об’єкт, ймовірно, мав би неправильну орбіту" , — зауважили у виданні.

Зауважимо, що Perseverance не вперше сфотографував сонячне затемнення на Марсі. Попередні такі знімки він зробив у квітні 2022 року та лютому 2024 року.

Нагадаємо, раніше Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору оприлюднило нові світлини, отримані камерою, встановленою на борту марсохода Curiosity, на яких видно значні пошкодження одного з його коліс апарата . Ця техніка працює на Марсі з 2012 року.

Підписуйтеся на нас в , щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Марсохід NASA показав неймовірне космічне явище (фото)

Джерело: trueua.info (Технології)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua