Вчені розповіли, який вид ходьби найкраще спалює калорії

18 жовтня 2024 р. 04:03

18 жовтня 2024 р. 04:03


Італійські науковці встановили, що короткі прогулянки із зупинками для перепочинку потребують більше витрат енергії, ніж безперервна ходьба.

Як повідомляє The Guardian, для початку ходьби організму потрібно більше енергії, ніж на пізніх етапах прогулянки, коли м'язи вже розігрілися. Так, для проведення дослідження вчені відібрали 10 здорових добровольців.

У ході експерименту люди бігали на доріжці, ходили й підіймалися сходами під наглядом вчених. Ці фізичні навантаження мали різну інтенсивність та тривали від 10 секунд до чотирьох хвилин. Науковці також вимірювали темп ходьби. Це необхідно, щоб з'ясувати, якими були енергетичні витрати учасників під час ходьби на короткі та довгі дистанції.

Вчений з Міланського університету і перший автор дослідження Франческо Лучано наголосив, що, коли люди ходять короткими проміжками, то вони споживають більше кисню і витрачають більше енергії, аби подолати ту саму відстань.

"Це як автомобіль, який споживає більше пального протягом перших кількох кілометрів, ніж потім" , — пояснив він.

Це дослідження показало, що ходьба або підйом по сходах, які тривають впродовж 10-30 секунд вимагає на 20-60% більше кисню, ніж подолання тієї ж відстані за один безперервний сеанс. За таких умов людина витрачає більше енергії, хоч і не так довго виконує фізичні навантаження.

"На початку кожної прогулянки організм витрачає більше енергії, щоб розігнатися, ніж наприкінці, коли тіло вже пристосувалося до навантажень. Отже, краще ходити й зупинятися, щоб потім знову починати йти, ніж просто безперервно рухатися" , — пояснюють науковці.

Відповідні результати дослідження можуть виявитись корисними, як для здорових людей з малорухливим способом життя, так і для пацієнтів з ожирінням. Вчені зауважили, що, якщо вони бажають розробити програми для підвищення фізичної активності або фізичних вправ для людей з ожирінням, то вони повинні переосмислити, як оцінити їхні енергетичні потреби та адаптуватися до них.

"Розуміння енергетичних потреб під час коротких прогулянок може допомогти нам просувати фізичну активність у більш інклюзивний спосіб" , — наголосили дослідники.

Нагадаємо, раніше науковці у Великій Британії виявили 14 генів, які здатні впливати на здатність людей втрачати вагу під впливом фізичних навантажень . Особи, які мають такі гени, більш активно втрачають зайву вагу.

Важливо ! Відповідний матеріал має винятково загальноінформаційний характер, а тому не може бути основою для встановлення діагнозу чи медичних висновків. Інформація у публікаціях на сайті заснована на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Для встановлення діагнозу або отримання медичної консультації, обов’язково зверніться до лікаря.

Підписуйтеся на нас в , щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Вчені розповіли, який вид ходьби найкраще спалює калорії

Джерело: trueua.info (Технології)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua