Найбільший тиранозавр рекс міг бути набагато важчим, ніж припускали раніше

25 липня 2024 р. 22:15

25 липня 2024 р. 22:15


Такого висновку дійшли палеобіологи з Канади та Великої Британії, опублікувавши результати наукової роботи в журналі Ecology and Evolution.

Науковці змоделювали криву росту тиранозавра з урахуванням і без статевого диморфізму - популяцію оцінювали в 140 мільйонів особин. Цей вид був обраний, оскільки параметри і життєва історія тирекса добре реконструйовані, а також тому що він наблизився до стелі величини тіла для двоногого наземного хижака.

Масу тиранозавра розраховували за окружністю стегна - для цього простого методу оцінки необхідна лише одна стегнова кістка. Припускають, що тирекс повільно збільшувався в перше десятиліття життя, проте потім слідував вибуховий ріст у підлітковому віці. Така динаміка дозволяла цим хижакам стати настільки величезними.

За розрахунками дослідників, найбільші особини Tyrannosaurus rex могли досягати маси в 13026 ± 3257 кілограмів. Якщо при моделюванні враховувати і статевий диморфізм, анатомічну різницю між самками і самцями, то максимальна маса хижака могла становити 21465 ± 5366 кілограмів. Але остання оцінка, за словами вчених, малоймовірна.

Але навіть без урахування різниці між самками і самцями можлива максимальна маса тиранозавра вже перевищила всі відомі записи. Потім учені розрахували криву росту для всіх 2,5 мільярда стародавніх хижаків, які населяли планету. Максимум маси склав майже 15000 ± 3750 кілограмів, що на 70% більше, ніж у Скотті - найважчого з відомих тирексів. Його можлива вага дорівнює 8870 кілограмам.

Разом із вагою збільшилася максимальна довжина тіла. За оцінками дослідників, особина вагою 15 тонн могла вирости до 15 метрів у довжину - це на три метри більше, ніж довжина Сью, одного з найбільших екземплярів T. rex.

Абсолютним же важковаговиком серед наземних тварин залишається найбільший знайдений екземпляр брахіозавра - його ймовірна маса дорівнювала 56 тонн.

Найбільший тиранозавр рекс міг бути набагато важчим, ніж припускали раніше

Джерело: socportal.info (Наука)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua