Залізо надало зубам комодських варанів міцності

25 липня 2024 р. 23:41

25 липня 2024 р. 23:41


Зоологи виявили на зубах комодських варанів — найбільших ящірок у світі — залізне «оздоблення», яке забезпечує зубам тварин міцність і зберігає гостроту. Залізо відкладається по краях, захищаючи зубці на них, якими варани розривають м'ясо жертв. Причому заліза у варанів виявилося настільки багато, що через нього зуби у них набувають помаранчевого відтінку. Результати дослідження опублікували в журналі Nature Ecology & Evolution .

Комодський варан. Charlotte Ellis / Zoological Society of London

Що особливого в зубах комодських варанів?

Дослідження зубів комодського варана ( Varanus komodoensis ) за допомогою електронної мікроскопії та спектроскопії показало, що саме в ділянках зубців в емалі, де вона найтонша, було найбільше оксиду заліза. Залізо знайшли також в зубах варанів інших видів, але його було менше, і зовсім не було у тих видів, що не мали зубців по краю зубів.

Зуби комодського варана з зубцями (h-i) та відкладення заліза в емалі під мікроскопом (j). LeBlanc et al. / Nature Ecology & Evolution

Зуби комодського варана з зубцями (h-i) та відкладення заліза в емалі під мікроскопом (j). LeBlanc et al. / Nature Ecology & Evolution

Вчені також вирішили перевірити, чи могло залізо допомагати зубам динозаврів-тероподів, до яких належить і тиранозавр, адже у них були такі самі зубці, як і у варанів. Утім, аналіз решток не виявив сліди заліза в емалі. На думку дослідників, емаль динозаврів-тероподів була товщою та складнішою за емаль варанів, тож це вказує на різні шляхи пристосування до поїдання м’яса у цих груп тварин.

  • Найвідомішими вимерлими істотами, які мали зифодонтальні зуби, є тиранозаври, але науковцям вдалося виявити, що така будова зуба розвинулася в синапсида горгонопса на 20 мільйонів років раніше, ніж у динозаврів.

Поділитися із друзями!

Залізо надало зубам комодських варанів міцності

Джерело: nauka.ua