Помірне вживання алкоголю не покращило здоров’я

25 липня 2024 р. 23:41

25 липня 2024 р. 23:41


Помірне вживання алкоголю не покращило здоров’я, попри популярне переконання, що невеликі дози алкоголю можуть мати позитивний вплив на організм людини. Метааналіз попередніх досліджень про користь чи шкоду помірного вживання алкоголю виявив однаковий ризик смерті в тих, хто не вживає алкоголь, та тих, хто вживає у невеликій кількості. Результати дослідження опублікували в журналі Journal of Studies on Alcohol and Drugs .

GIPHY

Як спростували користь малих доз алкоголю?

Щоб визначити, який ефект помірне вживання алкоголю має на здоров’я, науковці проаналізували 107 довготривалих досліджень залежності ризику смерті від спожитої дози алкоголю. Вони обрали тільки ті дослідження, де було чітке розмежування між людьми, які не вживали алкоголь зовсім, та тими, хто вживав від одного алкогольного напою на тиждень до двох на день, тобто від 1,35 до 25 грамів спирту на день.

Натомість дослідження, які не підпадали під критерії науковців, показали зниження ризику смертності на 16 відсотків завдяки помірному вживанню алкоголю. Це були такі дослідження, де, наприклад, включали до групи, що не споживає алкоголь, тих людей, які раніше вживали. Оскільки більш ретельні дослідження не виявили позитивного впливу алкоголю на здоров’я, дослідники зробили висновок, що існує упередження щодо користі малих доз алкоголю, яке може негативно вплинути на громадське здоров’я та сприяти збільшенню вживання алкоголю.

Що ще відомо про вплив алкоголю

🥃 Як виявило дослідження причин смерті, майже половині смертей від раку в США можна було б запобігти, відмовившись від шкідливих звичок, таких як паління та вживання алкоголю.

🐀 А от суміш алкоголю та енергетиків виявилася згубною для мозку молодих пацюків, коли вони підросли. Вживання цих напоїв у еквівалентних людським дозах погіршило когнітивні функції у пацюків.

🍻 Вживання навіть кількох напоїв на тиждень пов’язали зі зниженням розумових здібностей і в людей. Усе через накопичення в мозку заліза, яке характерне і для хвороби Альцгеймера.

Поділитися із друзями!

Помірне вживання алкоголю не покращило здоров’я

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua