“Джеймс Вебб” розглянув пилові бурі на невдалих зірках

26 липня 2024 р. 13:39

26 липня 2024 р. 13:39


В атмосферах пари коричневих карликів космічний телескоп виявив хмари з гарячого піску. Результати спостережень опубліковані в журналі Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Дослідники використовували чутливу оптику космічного телескопа “Джеймс Вебб” для спостереження за парною системою, що складається з двох коричневих карликів WISE 1049AB. Це найближча відома система такого типу, розташована всього за 3,5 світлових років від Землі. Аналіз показав, що в атмосфері планети штормові вітри активно переміщують хмари, що складаються із силікатів.

Коричневі карлики займають проміжне становище між зірками і газовими гігантами, подібними до Юпітера. Їм не вистачає маси, щоб почати ядерний синтез і стати справжньою зіркою. Але при цьому, на відміну від планет, утворюються вони подібно до зірок унаслідок гравітаційного колапсу молекулярних хмар.

Раніше астрономи вивчали атмосфери різних коричневих карликів, але спостереження не показували, як газові оболонки змінюються з часом. При цьому коричневі карлики обертаються надзвичайно швидко, а отже умови мають постійно змінюватися. Наприклад, WISE 1049A робить один оберт за 7 годин, а його компаньйон – за 5 годин.

Щоб проаналізувати мінливість атмосфери, вчені спостерігали за системою WISE 1049AB протягом 8 годин за допомогою інструменту середнього інфрачервоного діапазону (MIRI) “Джеймса Вебба”. Після цього протягом ще 7 годин дані збирав спектрометр ближнього інфрачервоного діапазону (NIRSpec). Ці прилади працюють на різних довжинах хвиль і тому дають змогу вивчати різні аспекти космічних об’єктів.

Аналіз зібраних даних показав, що обидва коричневі карлики вкриті щільними хмарами, що складаються, мабуть, із силікатних зерен. Цікаво, що криві блиску – графіки яскравості – цих зір, що не відбулися, постійно змінювалися. Вчені дійшли висновку, що це пов’язано з тим, що потужні шторми, які рухають хмари на різних висотах, періодично формували проміжки, які дають змогу зазирнути в глибші шари атмосфери.

“Джеймс Вебб” розглянув пилові бурі на невдалих зірках

Джерело: cikavosti.com (Всесвіт)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua