Зуби лютих комодських варанів виявилися покриті залізом

26 липня 2024 р. 15:14

26 липня 2024 р. 15:14


Дослідники з Королівського коледжу Лондона зробили відкриття, що зуби найбільшої ящірки у світі , комодського варана, покриті шаром заліза . Про це повідомляє New Atlas .

Комодські врани і так виглядають досить лютими, але тепер учені виявили, що ці рептилії розривають плоть, використовуючи залізне покриття на зубах.

Комодський дваран досягає 3 метрів у довжину і важить до 150 кг, будучи найбільшим представником сімейства моніторних ящірок і найбільшою ящіркою у світі.

Він мешкає на чотирьох індонезійських островах, де полює на ссавців, таких як дикі свині та водяні буйволи, а іноді й на людей.

Уже було відомо, що зуби комодського варана схожі на зуби багатьох м'ясоїдних динозаврів, вони плоскі збоку, загнуті назад і зазубрені по краях. Однак тепер міжнародна група вчених виявила, що щербини покриті твердим, гострим шаром заліза.

Під керівництвом дослідників із Королівського коледжу Лондона команда зробила це відкриття, проаналізувавши зуби черепів комодських драконів із музейних колекцій, а також зуби комодського дракона, який жив у Лондонському зоопарку, а потім помер у віці 15 років.

Вчені також з'ясували, що в інших рептилій (включно з представниками сімейства моніторних ящірок) залізо також розподілено по зубах, але в набагато менших кількостях. На відміну від них, залізо на ріжучих крайках зубів комодського дракона проявляється у вигляді помаранчевих плям.

На жаль, процес скам'яніння в даний час не дозволяє визначити, скільки заліза спочатку було присутнє в аналогічних за структурою зубах м'ясоїдних варанів.

При подальшому аналізі зубів комодо ми зможемо знайти інші маркери в залізному покритті, які не змінюються під час скам'яніння. З такими маркерами ми точно знатимемо, чи мали динозаври зуби із залізним покриттям, і зможемо краще зрозуміти цих лютих хижаків, - каже провідний вчений, доктор Аарон Леблан з Королівського коледжу.

Стаття про це дослідження, в якому також взяли участь вчені з Імперського коледжу Лондона, Зоологічного товариства Лондона та інших установ, була нещодавно опублікована в журналі Nature Ecology & Evolution .

Раніше Соцпортал повідомляв, що під час одного з досліджень було встановлено, що ведмеді-лінивці 725 разів нападали на людей, і це тільки в одному тільки індійському штаті Мадхья-Прадеш.

Зуби лютих комодських варанів виявилися покриті залізом

Джерело: socportal.info (Наука)