Археологи знайшли найдавніший кістяний наконечник списа неандертальців

02 вересня 2024 р. 18:36

02 вересня 2024 р. 18:36


У печері Абрік Романі на північному сході Іспанії археологи знайшли найдавніший кістяний наконечник списа, який виготовили неандертальці ще 50 тисяч років тому. Підтвердити використання фрагмента кістки саме як наконечника списа вдалося за допомогою комплексного аналізу його поверхні та внутрішніх пошкоджень. Раніше не вдавалося знаходити достатньо збережені кістки, які б підтвердили використання неандертальцями списів з кістяними наконечниками для полювання. Про відкриття повідомили в журналі Scientific Reports .

Оброблена для використання як наконечник списа кістка. Mateo-Lomba et al. / Scientific Reports, 2024

Що вказало на використання кістки як наконечника списа?

Археологи проаналізували фрагмент кістки, який належав великій тварині й, імовірно, походив зі стегнової кістки коня. На ньому знайшли сліди навмисної обробки для надання вістрю гостроти, а подальший аналіз під мікроскопом довів, що наконечник був частиною метальної зброї, адже на вістрі знайшли сліди від удару та внутрішні тріщини. Біля основи наконечника дослідники помітили сліди зношування, які вказали на місце прикріплення його до руків’я списа. Це не тільки доводить, що знахідка була частиною неандертальського списа, але й показує майстерність неандертальців у виготовленні зброї задовго до того, як у Європі з’явилися предки сучасних людей.

Яким було життя неандертальців до появи сучасних людей

🦁 До використання кістяних наконечників або паралельно з цим, неандертальці, схоже, полювали за допомогою дерев’яних списів — на це вказали кістки печерного лева, якого вбили у такий спосіб 48 тисяч років тому.

🔥 Про технологічну розвиненість неандертальців свідчить і те, що вони могли використовувати оксид марганцю для розпалювання вогнища, принаймні такого висновку дійшли археологи, реконструювавши давні методи добування вогню.

👶 Неандертальці не настільки відрізнялися від предків сучасних людей, як вважали раніше, і їм було властиве співчуття — відтак, вони подбали про дитину з синдромом Дауна та її матір, що дозволило дитині прожити довше.

🎨 Неандертальці були й схильними до живопису — вони залишили сліди пальців на стінах печери 57 тисяч років тому. А ще давніше, 65 тисяч років тому, вони розмалювали сталагміти в іспанській печері.

🦴 З кісток неандертальці виготовляли не лише знаряддя для полювання, але й предмети мистецтва. Про це свідчить кістка з різьбленим геометричним орнаментом віком понад 50 тисяч років.

Поділитися із друзями!

Археологи знайшли найдавніший кістяний наконечник списа неандертальців

Джерело: nauka.ua

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua