Археологи виявили перший неандертальський кістяний наконечник списа

03 вересня 2024 р. 10:45

03 вересня 2024 р. 10:45


Археологи вперше виявили кістяний наконечник списа, виготовлений неандертальцями, на стоянці Абрік-Романі в Каталонії, що свідчить про використання архаїчними людьми кісток для виготовлення знарядь.

Неандертальська стоянка Абрік-Романі, розташована в Каталонії, стала місцем знахідки першого відомого кістяного наконечника списа, виготовленого цими архаїчними людьми. Трасологічний аналіз, який передбачає дослідження слідів використання на артефакті, показав, що цей предмет, ймовірно, слугував наконечником для списа, що закріплювався на дерев’яному держаку. Важливим є те, що ця знахідка свідчить про вміння неандертальців використовувати кістку як матеріал для виготовлення знарядь, що раніше вважалося нетиповим для цієї групи людей.

Артефакти з кістки є рідкісними для євразійських археологічних пам’яток, які відносяться до нижнього і середнього палеоліту. Попередні дослідження вказували на те, що неандертальці нечасто користувалися кістяними знаряддями. Однак нещодавні знахідки, такі як ретушери з Чагирської печери на Алтаї чи артефакти з французького грота Ше-Піно, демонструють, що неандертальці все ж використовували кістку в своїй повсякденній діяльності.

Нова знахідка з Абрік-Романі, зроблена Паулою Матео-Ломба з Каталонського інституту палеоекології людини і соціальної еволюції та її колегами, збагачує наше розуміння технологічного арсеналу неандертальців. Науковці проаналізували понад вісім тисяч тваринних решток, серед яких був виявлений фрагмент довгої кістки великої тварини, ймовірно, стегнової кістки коня, оброблений для створення наконечника списа. Антропогенні сліди на цьому артефакті свідчать про ретельне оброблення кістки з метою виготовлення та використання знаряддя.

Якщо висновки дослідників підтвердяться, ця знахідка стане першим задокументованим кістяним наконечником списа, виготовленим неандертальцями. Це відкриття суттєво розширює наше розуміння того, як архаїчні люди використовували навколишні ресурси для створення ефективних знарядь, зокрема для полювання. Подальші експериментальні дослідження та порівняння із сучасними аналогами, як це робили російські вчені, дозволять детальніше зрозуміти особливості використання таких предметів у давнину.

Археологи виявили перший неандертальський кістяний наконечник списа

Джерело: cikavosti.com (Земля)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua