НАСА, схоже, випадково сформувало перший рукотворний зорепад

03 вересня 2024 р. 14:43

03 вересня 2024 р. 14:43


Викид каміння після зіткнення станції з астероїдом може досягти Марса і Землі, показують розрахунки.

Місія НАСА DART з перенаправлення астероїда Діморфа призвела до несподіваних наслідків. Іспанські астрономи порахували, що осколки, викинуті під час зіткнення, можуть сформувати метеорний потік Деморфіди, через який проходитимуть під час руху по орбітах Марс і Земля.

Місія DART – частина програми із захисту Землі від зіткнення з космічним об’єктом. Для тестування технології зміни траєкторії небезпечного об’єкта НАСА відправило космічний корабель до системи подвійного астероїда – Дідіма і його супутника Діморфа. Корабель і астероїд-супутник зіткнулися наприкінці вересня минулого року.

Вчені використовували дані спостережень супутника LICIACube і суперкомп’ютерне моделювання, щоб змоделювати рух 3 млн частинок різних розмірів, які викинуло в космос під час зіткнення.

Аналіз показав, що частинки, які рухаються зі швидкістю 500 м/с, досягнуть Марса приблизно за 13 років, а Землі за кілька десятиліть. Але деякі дрібні частини Диморфа, ймовірно, рухаються в 3,5 раза швидше і досягнуть орбіти нашої планети всього за сім років. Щоправда, як зазначають автори дослідження, частинки з такою швидкістю не будуть достатньо великими, щоб створити спостережувані метеори.

Будуть потрібні додаткові спостереження, щоб підтвердити результати дослідження, але, якщо розрахунки вірні, НАСА сформувало перший рукотворний метеорний потік, який стане видно на Землі в середині століття.

Наші результати показують, що ці метеори, Диморфіди, буде відносно легко виявити завдяки прогнозам, які ми даємо в роботі. Наприклад, вони здебільшого відбуватимуться в травні, будуть повільно рухомими метеорами і здебільшого спостерігатимуться з Південної півкулі, – говорить Елой Пенья-Асенсіо, співавтор дослідження

НАСА, схоже, випадково сформувало перший рукотворний зорепад

Джерело: cikavosti.com (Всесвіт)

Завантажуєм курси валют від minfin.com.ua